Belföld

A részvénypiacra figyel a devizapiac

A dollár árfolyama gyengült az euróval szemben az európai délelőtti kereskedelemben. A devizapiac figyelme a Wall Street gyorsjelentési szezonjára irányul.

A dollár kéthónapos csúcsra szökött fel az euróval szemben kedden, követve a Nasdaq hétfői, csaknem 15 hónapos rekordszintre való emelkedését. A Wall Street keddi megtorpanása a dollár árfolyamát is meghátrálásra késztette.

Londonban szerda délelőtt az euró 1,1338 körül állt a dollárral szemben. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön tartja szokásos havi ülését, a várakozások szerint a jelenleg évi két százalékon álló irányadó kamat nem változik.

Nyomás alá került az angol font, miután a Bank of England (BoE) megkezdte kétnapos monetáris politikai értekezletét. Egyes piaci vélemények szerint elképzelhető egy kamatcsökkentés. A BoE irányadó kamata 3,75 százalékon áll. A font a dollárral szemben egyhónapos mélyponton, 1,6309-en, míg az euróval szemben egyhetes mélyponton, 69,48 pennyn csücsül.

A dollár a New York-i záráshoz képest erősödött a jennel szemben az ázsiai kereskedelemben, 118,23 körül forog. Ennek hátterében elsősorban azon aggodalmak állnak, amelyek szerint a japán pénzügyi vezetés jen-eladásokkal igyekszik meggátolni a jen további, az exportáló vállalatok nyereségét apasztó erősödését a zöldhasúval szemben. Kedden a vártnál lényegesen jobb adatok láttak napvilágot a japán feldolgozóipar rendelésállományáról, ennek hatására erősödött a jen, ám piaci pletykák szerint a Bank of Japan a piacra lépett, s gyengítette az árfolyamot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik