Belföld

Nemcsak a rendőrség, az orosz Apeh is rászáll a Yukos-ra

Szerdán folytatódott az orosz Yukos kőolajtársaság ellen a múlt héten megindított ügyészségi hadjárat: egy parlamenti képviselő kezdeményezésére vizsgálni fogják a Mihail Hodorkovszkij többségi tulajdonában lévő vállalat adóügyeit is.

Az elmúlt időszak botrányai miatt amúgy is gyengélkedő Yukos-részvények 7 százalékot zuhantak a hír nyomán a moszkvai tőzsdén. Az említett duma-képviselő, Mihail Bugera szerint a mamutcég különösen nagy, jogtalan privilégiumokat élvez, de a vizsgálat kiterjedhet más olajvállalatokra is. Az orosz gyáriparosok és vállalkozók szövetsége Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett levélben fejti véleményét a Yukos-ügyről. Borisz Berezovszkij, az 1990-es évek meghatározó – jelenleg Londonban élő – “oligarchája” szerdai nyilatkozata szerint a hatalom hozzá hasonlóan emigrációba akarja kényszeríteni Hodorkovszkijt.

Bugera adatai szerint tavaly például a Yukos 90 millió rubel körüli összeget (1 rubel kb. 8 forint) fizetett be az államkasszába, míg 2 milliárd rubel körüli adó-visszatérítést kapott, és részvényeseinek több 100 millió dolláros osztalékot fizetett ki.

A Yukos elleni támadás a múlt héten kezdődött, Hodrokovszkij egyik legközelebbi bizalmasa, és üzleti partnere, Platon Lebegyev letartóztatásával. A Forbes magazin szerint a világ 427. leggazdagabb emberének számító üzletembert egy 10 évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán gyanúsítják közel 300 millió dolláros gazdasági bűncselekménnyel. Kedden a Rosznyefty állami olajtársaság jelentette fel a Yukost, egyik leányvállalata részvényi 19 százalékának állítólagos elsikkasztása miatt. Alacsonyabb rangú Yukos-vezetők ellen is eljárások indultak a közelmúltban, a vállalat egyik biztonsági szolgálatának vezetőjét gyilkossággal, másokat gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítanak.

Berezovszkij viszont úgy véli: Putyin nem akarja engedni a tőke konszolidációját, és az 1990-es években lezajlott privatizációs folyamat felülvizsgálatára törekszik. A nagyvállalkozó szerint egyébként nincs olyan ország a világon, ahol a nagytőke távolt tartja magát a nagypolitikától. Berezovszkij elmondta, hogy Nyugaton nagy aggodalmat váltanak ki a Yukos körüli fejlemények, de végül is a nyugati világ Csecsenföld kérdésében is tudomásul veszi Putyin politikáját.

A becslések szerint 8-11 milliárdos vagyonnal rendelkező, 40 éves Hodrokovszkij a közelmúltban jelentette be, hogy a liberális ellenzék két pártját, a Jabloko tömörülést, és a Jobboldali Erők szövetségét fogja támogatni a decemberi parlamenti választásokon. Egyes pletykák a Yukos-vezér orosz elnöki ambícióit is suttogják. Kedden Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök látványosan kiállt a Yukos mellett, amiből megfigyelők az orosz politikai és gazdasági eliten belüli átfogó hatalmi harcra következtetnek. A Yukos most zajló fúzió után a Szibnyefty olajtársasággal a legnagyobb orosz, és egyben a világ negyedik kőolajvállalata lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik