Belföld

Kereskedelmi háború a génkezelt termékek miatt

Az USA a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, hogy kényszerítse rá az Európai Uniót a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos korlátozásainak a feloldására - írja a Népszabadság.

Kereskedelmi háború bontakozott ki az Egyesült Államok és Európa között a génmódosított élelmiszerek miatt. Ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az eddigi gyakorlatát folytatja, akkor nem kétséges, hogy mi lesz a csata eredménye – derült ki az Ökotárs Alapítvány sajtótájékoztatóján. Mert ha ökológiai megfontolások akadályozzák a kereskedelmet, mint ebben az esetben is, akkor a WTO általában a kereskedelem szabadságát tekinti fontosabbnak – magyarázta a sajtótájékoztatón Pataki György, a Védegylet munkatársa.

A Kereskedelmi Világszervezet döntésétől nem csak az függ, hogy Európa kénytelen lesz-e beengedni a génpiszkált növényeket. Számos ázsiai és afrikai állam most készül megalkotni a maga szabályozását az ügyben, és ők most mind arra várnak, hogy ki győz.

Számos nemzetközi környezetvédő, így a Nemzetközi Föld Barátai kampányt szervez a döntés befolyásolására. Harmincöt hazai civil szervezet petíciót küldött a miniszterelnökhöz, amelyben követelik, hogy az ország álljon az EU mellé, és ne hagyja, hogy az USA rákényszerítse a génmanipulált élelmiszereket. Ausztria, Olaszország és Szlovénia a közelmúltban határokon átnyúló „mezőgazdasági biorégiót” hozott létre, ahonnét kizárták a genetikailag módosított növénytermesztést. Ha a Kereskedelmi Világszervezet a génkezelt termékek kereskedelme mellett dönt, akkor ez a biorégiónak gyakorlatilag megszűnik.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik