Belföld

Kereskedelmi háború a génkezelt termékek miatt

admin

2003. 07. 09. 08:08

Az USA a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, hogy kényszerítse rá az Európai Uniót a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos korlátozásainak a feloldására - írja a Népszabadság.

Kereskedelmi háború bontakozott ki az Egyesült Államok és Európa között a génmódosított élelmiszerek miatt. Ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az eddigi gyakorlatát folytatja, akkor nem kétséges, hogy mi lesz a csata eredménye – derült ki az Ökotárs Alapítvány sajtótájékoztatóján. Mert ha ökológiai megfontolások akadályozzák a kereskedelmet, mint ebben az esetben is, akkor a WTO általában a kereskedelem szabadságát tekinti fontosabbnak – magyarázta a sajtótájékoztatón Pataki György, a Védegylet munkatársa.

A Kereskedelmi Világszervezet döntésétől nem csak az függ, hogy Európa kénytelen lesz-e beengedni a génpiszkált növényeket. Számos ázsiai és afrikai állam most készül megalkotni a maga szabályozását az ügyben, és ők most mind arra várnak, hogy ki győz.

Számos nemzetközi környezetvédő, így a Nemzetközi Föld Barátai kampányt szervez a döntés befolyásolására. Harmincöt hazai civil szervezet petíciót küldött a miniszterelnökhöz, amelyben követelik, hogy az ország álljon az EU mellé, és ne hagyja, hogy az USA rákényszerítse a génmanipulált élelmiszereket. Ausztria, Olaszország és Szlovénia a közelmúltban határokon átnyúló „mezőgazdasági biorégiót” hozott létre, ahonnét kizárták a genetikailag módosított növénytermesztést. Ha a Kereskedelmi Világszervezet a génkezelt termékek kereskedelme mellett dönt, akkor ez a biorégiónak gyakorlatilag megszűnik.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.