Belföld

Jövő februárig nem kell többet fizetni a támogatott gyógyszerekért

admin
admin

2003. 07. 09. 17:59

Jövő februárig nem kell a támogatott gyógyszerekért többet fizetniük a fogyasztóknak - mondta Csehák Judit szerdán Budapesten.

Az Alzheimer-kórban szenvedők két készítményt 50 százalékos támogatással, több koleszterinszint-csökkentőt pedig 70 százalék helyett 90 százalékos támogatással vehetnek meg augusztus 1-től – tette hozzá. További három medicina került még fel a támogatotti listára: a nem inzulinfüggő cukorbetegek is 50 százalékos áron juthatnak gyógyszerekhez.

A medicinák támogatására szánt éves keretet 217 milliárd forintról 239 milliárd forintra egészítené ki a kormány, erről az Országgyűlésnek még döntenie kell. A pluszforrással az év második felében is ugyanannyi pénz, csaknem 120 milliárd forint állna rendelkezésre, mint az első hat hónapban – mondta el az egészségügyi miniszter. Hozzátette: az első félévben 24 százalékkal több támogatást fizettek ki, mint a tavaly az azonos időszakban.

Csehák Judit beszámolt arról, hogy a gyógyszertámogatás új rendszeréről rövidesen megkezdődnek a tárgyalások a gyártókkal és a forgalmazókkal, az új intézkedések várhatóan 2004. február elsejétől lépnek életbe. Annak érdekében, hogy a gyógyszerek támogatására szánt keret tartható legyen, a havonta felhasználható összeget maximálják.

A keretösszeget a nyári hónapokban 18,5 milliárd forintban, utána havi 21 milliárd forintban határozták meg – mondta el a miniszter. Csehák Judit példaként elmondta: a forgalmazó által 1000 forintért kínált, 90 százalékosan támogatott gyógyszerért a betegek továbbra is 100 forintot fizetnek, a patika pedig 175 forintos árrést kap. A gyártók és forgalmazók azonban csak akkor kapják meg a 900 forintot a készítmény után, ha a gyógyszer-csoportonkénti havi keretet nem merítették ki – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ha a gyártók feleslegesen többletrendelésre vagy a szükségesnél drágább gyógyszerek felírására ösztönöznék az orvosokat, akkor kevesebb pénzt kapnak. Kifejtette: annyival jutnak kevesebb pénzhez, amennyivel többet rendeltek az orvosok az adott gyógyszerből. Ha tehát egy készítményből a meghatározott keretnél 20 százalékkal írnak fel többet az orvosok, akkor a támogatásnak csak 80 százaléka illeti meg a gyártókat.

Beszámolt arról is: a kormány szerdai döntése nyomán 120 forinttal emelkedik a 600 forint alatti medicinák támogatása. A juttatás azonban a gyártókhoz és a forgalmazókhoz kerül, a patikai árak ezeknél a termékeknél változatlanok maradnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.