Belföld

Újabb fordulat a Mol Slovnaft részvényekre vonatkozó vételi ajánlata ügyében

A szlovák Pénzügyi Piaci Felügyelet Igazgatótanácsa hatályon kívül helyezte a Mol Rt. Slovnaft részvényekre vonatkozó kötelező vételi ajánlatának tervezetét első fokon elutasító határozatot és új eljárásra kötelezte a hatóságot - közölte a Mol Rt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A Mol Rt. elfogadja a felügyelet döntését, amely szerint további vizsgálatra van szükség az érdemi határozat meghozatalához – áll a cég közleményében. A Mol értelmezése szerint a szlovák felügyelet döntésében egyetértett érveivel, miszerint mindaddig nem hozható döntés a Mol által a Slovnaft részvényekre megteendő vételi ajánlat tervezetének jóváhagyásáról, amíg a Mol 66 százalékot meghaladó Slovnaft részvényvásárlását közvetlenül megelőző időszak gyanús ügyleteinek kivizsgálása nem zárult le.

A magyar olajtársaságnak továbbra is meggyőződése, hogy a 2003. március 20-i napon a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 ezer darab Slovnaft részvényre megkötött ügylet tisztességtelen árfolyam befolyásolásnak minősül, így az érvénytelen ügylet.

Ugyanakkor a Mol a tőkepiac stabilitása és a befektetői bizalom helyreállítása érdekében azt is fontosnak tartja, hogy a szlovák felügyelet a lehető legrövidebb időn belül végezze el a szükséges vizsgálatokat és zárja le az eljárást – olvasható a közleményben.

Az ügy előzménye, hogy március 20-án a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 ezer darab Slovnaft részvényre 1.541 koronás áron született kötés, amelyet a Mol tisztességtelen árfolyam-befolyásolásnak minősített, és ezt a kötésárat nem is vette figyelembe, amikor kialakította a Slovnaft részvényekre tett kötelező vételi ajánlatánál az árat. A Mol részvényenként 1.200 koronát ajánlott a kisebbségi tulajdonosoknak, de ezt a szlovák tőkepiaci felügyelet nem hagyta jóvá.

A magyar cég kezdeményezte a szlovák hatóságoknál az ügylet kivizsgálását. A szlovák felügyelet előzetes intézkedésként utasította a Pozsonyi Értéktőzsdét, hogy 30 napra függessze fel az 1.541 koronás áron, 202 ezer darab Slovnaft-részvényre kötött ügylet elszámolását, majd a felfüggesztést újabb 30 nappal meghosszabbította. A pozsonyi értéktőzsde a felfüggesztés hatályának lejárta után elszámolta a tranzakciót.

Az idén március 28-án zárult le véglegesen a Mol-Slovnaft részvényvásárlási tranzakció, amelynek eredményeként a Mol részesedése a vezető szlovák olajipari társaságban 70,02 százalékra nőtt. A Molnak ezért kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a Slovnaft további részvényeire. Az 2002. november 25-én kötött megállapodás értelmében a Mol 6.520.691 darab Slovnaft részvényt vásárolt 85 millió dollár készpénz, 984 ezer darab „A” sorozatú törzsrészvény, valamint 9.817.578 darab újonnan kibocsátásra kerülő „C” sorozatú törzsrészvény ellenében, amelyek névértéke 1001 forint részvényenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik