Belföld

Felhagy részvényopciós programjával a Microsoft

A Microsoft szándéka, hogy idén ősztől befejezi az úgynevezett részvényopciós programot, amelynek keretében elsősorban a vezetőket, de más dolgozókat is - többnyire rendes fizetésükön felül - bizonyos számú vállalati részvény birtoklásának(vásárlásának) lehetőségével honorálta.

A Microsoft részvényopciós programjáról a Wall Street Journal számol be, megjegyezve, hogy a program számos Microsoft alkalmazottat tett dollármilliomossá, ahogy a vállalat részvényének ára emelkedett annak idején.

A számítástechnikai óriásvállalat a program helyett szeretné minden dolgozóját a részvényesévé tenni, azaz 50 ezer alkalmazottat, korlátozott részvényesi jogokat megtestesítő értékpapírokkal. Ez alatt elsősorban az értendő, hogy a részvényes a papírokat csak öt év elteltével adhatná el, feltéve ha még mindig a Microsoft dolgozója.

A részvényopciós programokat az utóbbi időben számos bírálat ért, például annak kapcsán, hogy korábban megállapított áron lehetett rájuk szert tenni, így kedvezményezettjei, amennyiben az adott részvény árfolyama közben felszaladt, hatalmas árfolyamnyereségekre tehettek szert. Függetlenül a vállalati eredmények alakulásától.

A Microsoft illetékesei jelezték: a régi ösztönzési rendszer változtatása okán a könyvviteli rendszeren is változtatni kell. Az is kiszivárgott, hogy a vezetők részvénydíjazásban részesülnének az opciós program helyett, mely díjazást a Microsoft ügyfelek “megelégedettségi szintjéhez” igazítanák.

A Wall Street Journal szerint a tervezett lépés azt is jelzi, hogy a technológiai boom, amely jó tíz évvel ezelőtt fellendítette a részvényopciós programok elterjedését a szektorban, az ipari érettség szakaszába lépett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik