Belföld

Célegyenesben az INA privatizációja

A horvát állami privatizációs tanács csütörtök délután háromkor nyitja fel a végső ajánlatokat az INA olajipari vállalat 25 százalékára és egy részvényére.

Az osztrák OMV, a magyar Mol és az orosz Rosneft januárban tett előzetes ajánlatot, és csütörtök délelőtt várják tőlük a végső szót. – Meggyőződésem, hogy az eladás sikerülni fog. A pályázatok nyilvános felbontása után nagyon gyorsan haladunk majd – mondta egy meg nem nevezett bennfentes szerdán a Reuters hírügynökségnek. A horvát kormány augusztusig le akarja zárni az ügyletet. – Várható, hogy jó árakat kapunk, ezzel nem lesz probléma – mondta a bennfentes.

A privatizációs tanács minden bizonnyal már pénteken kijelöli a győztest, akivel a további tárgyalásokat folytatják, és a kormány csütörtökhöz egy hétre hozza meg a végső döntést. A horvát sajtó eddigi sejtései szerint az OMV ígérkezik győztesnek, a Mol szoros második helyezett, és a Rosneftnek nincs sok esélye – írta a hírügynökség.

Az INA eladása várhatóan fölerősíti a szétdarabolt közép-európai olajipart, ahol a Mol és az OMV verseng az elsőségért és a gazdag orosz konkurencia terjeszkedésének korlátozásáért a hagyományos piacaikon – írta a Reuters.

Az INA-privatizáció nélkül a horvát kormány aligha teljesítheti az idei, legalább 2,5 milliárd kunás (377,3 millió dollár) privatizációs bevételi tervét. Nincs sok más vagyontárgya, amelyet eledhatna, a máris nagy külföldi adósságát pedig nem akarja növelni, pedig a költségvetésben sok rést kellene betömni. A gazdasági miniszter, Ljubo Jurcic nemrég azt mondta, hogy az INA-eladást esetleg elhalasztják, ha a csütörtöki ajánlatok nem lesznek kielégítők, de egy meg nem nevezett kormánytisztviselő szerdán azt mondta a Reutersnek, hogy ez, mármint a halasztás, “óriási meglepetés lenne”, egyáltalán nem valószínű.

Az INA tiszta nyeresége, a cég május eleji közleménye szerint, tavaly 982 millió kuna (154,1 millió dollár) volt, az előző évi 358 millió kuna után, mert egyes részlegeit sikerült leépíteni és általános költségcsökkentést valósított meg. Korábbi veszteségessége után a 2001-es volt az első nyereséges éve az INA-nak. A tavalyi nyereségből 584 millió kuna a gázipari vállalkozása, a Plinarco, valamint szibériai lelőhelyei eladásából származott.

Az INA bevételei azonban tavaly 14,6 milliárd kunára csökkentek a 2001-es 16 milliárd kunáról. Az INA jelenleg tárgyal tíz – zömmel közel-keleti – országgal fúrási jogok megszerzéséről. A cég vissza akar térni Líbiába és Irakba is.

Az INA-pályázat győztesének három évig meg kell tartania a vállalat 16 ezer dolgozóját, és támogatnia kell az INA 1,6 milliárd dolláros beruházási tervét, egyebek közt két finomítójának felújítását. A külföldi partner két helyet kap az INA héttagú igazgatótanácsában, ahol a döntésekhez egyhangúságra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik