Belföld

400 millió dollárt hozhat Horvátországnak az INA privatizálása

admin

2003. 07. 09. 11:19

Közel 400 millió dollárt vár a horvát kormány az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat 25 százalékának eladásáért - írta szerdai számában a Vjesnik című zágrábi napilap.

A horvát újság nem hivatalos értesülései szerint a JP Morgan amerikai bank is úgy értékelte, hogy akár 450 millió dollárt is kaphat Zágráb az INA negyed részéért és nem csoda hogy a horvát kormány elvárja, hogy a csütörtök délutáni kötelező végső árkínálatok közel 100 millió euróval meghaladják a kezdetben várt 300 milliót. A Vjesnik emlékeztetett, hogy az eddigi egyedüli biztosabb támpontnak tekinthető adat a Nemzeközi Valutaalapnak küldött utólagos tájékoztatás volt, hogy a horvát kormány 362 millió dollárt vár az INA privatizálásának első szakaszától, de a végösszeg ennél nagyobb és kisebb is lehet.

Az utóbbi időben készült elemzések szerint is a 200l. őszén 1,5 milliárd dollárra értékelt INA (az alapul vett három módszer 1,3-1,8 milliárd dollárt mutatott) időközben csaknem 2 milliárd dollárra gyarapodott. Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter a Vjesniknek kijelentette, hogy ha túl kicsik lesznek a csütörtök délutáni árajánlatok, az eladást el fogják halasztani. Ellenkező esetben viszont az ajánlatok értékelése után a kormány választja ki a legjobbat. A zágrábi újság megbízható forrásokból kapott értesülései szerint azonban a szerződéskötésig még utólagos tárgyalások várhatók a stratégiai partnerrel, mert a vevő mindaddig piaci vetélytársa az INA-nak, amíg nem válik partnerré és éppen minden adatba nem lehetett teljes betekintése eddig.

Jurcic szerint ha túl nagy eltérés lesz a magyar MOL, az osztrák ÖMV és az orosz Rosznyeft csütörtöki kötelező végső árajánlata között, akkor a horvát döntéshozatalban az ár lesz a döntő, ellenkező esetben a pótfeltételek számítanak inkább. Ugyanakkor továbbra is fennáll a lehetőség, hogy a horvát kormány elhalasztja a stratégiai partnerválasztást, ha egyik ajánlattal sem lesz elégedett – írta a Vjesnik.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.