Belföld

Völgymenetben az európai cégek – Amerika előnyben

Az EU-nak igyekeznie kell, ha valóban el szeretné érni azt a célt, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb gazdaságává váljék. Az uniós országok cégei egyre lejjebb csúsznak a világ legrangosabb vállalkozásait tartalmazó listán, az amerikai ellenfelek kiszorítják őket.

A Business Week globális, 1000-es listája – amely a világ 1000 legnagyobb cégét sorolja fel, a törzstőkét alapul véve – az európai üzleti szféra számára igen gyenge bizonyítvány.

Csak az olaj

A lap legutóbbi kiadásában megjelent lista első tíz helyezettje között csak két európai céget találunk: az egyik az angol-holland Shell, amely a nyolcadik helyet foglalja el, míg a British Petroleum a kilencedik. Mindkét cég az előző évhez képest egy hellyel lejjebb csúszott a listán, annak ellenére, hogy nagy hasznot húztak az iraki konfliktus miatt egekbe szökő olajárból.

Európa reprezentánsai közül a brit cégek szerepelnek legnagyobb arányban a lista felső részében; a Vodafone 12., a HSBC bank 14., a gyógyszergyártó GlaxoSmithKline 16. Az első nem brit európai vállalkozás a 24. helyet foglalja el, ez a francia olajcég, a Total.

Az euró hiába segített

Általában véve jellemző, hogy kevés az európai vállalkozás az első 100 helyezett között, szám szerint 30, míg amerikai cégből 57-et találunk. Ez meglepetés, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eurónak a dollárhoz viszonyított jó árfolyama az európai cégeknek kedvez.

Három évvel ezelőtt, 2000-ben az EU célul tűzte ki, hogy 2010-ig a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává váljék. Ezt a szándékot kellene valóra váltania az úgynevezett lisszaboni menetrendnek. A Business Week listája szerint azonban az unió egyre távolabb kerül a céltól, mind nagyobb hátrányt kell ledolgoznia.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.