Belföld

Olcsóbb lesz a Westel-telefonok hívása – döntött a HDB

A Hírközlési Döntőbizottság határozata értelmében a jövőben a Westel-telefonokat 10 százalékkal olcsóbban lehet hívni a vezetékes készülékekről. A Pannon egyelőre elkerülte a hatósági díjszabást.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) döntése értelmében a Westel Mobil Távközlési Rt. végződtetési díjai – a jelenleg alkalmazotthoz képest – több mint 10 százalékkal csökkennek – jelentette be Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke keddi sajtótájékoztatóján.


Csökkennek a díjak


A határozat alapján a távbeszélő-szolgáltatóktól kért hívásvégződtetési díj csúcsidőszakban 40 forint 50 fillérre csökken a korábbi 45 forint 15 fillérről. A csúcsidőszakon kívüli díj pedig 22 forint 50 fillér lesz, az eddigi 25 forint 15 fillér helyett. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki vezetékes telefonról hív Westel-mobilt, a közeljövőben mintegy 10 százalékkal olcsóbban telefonálhat.

A Westel Mobil Távközlési Rt. a határozat kézbesítését követő naptól megkötött szerződéseiben a megállapított értéket köteles alkalmazni – hangsúlyozta Frischmann Gábor. A meglévő szerződéseket pedig 30 napon belül a határozatnak megfelelően kell átdolgozni.


 Változó tarifák

A mostani díjváltoztatás nyomán a Westel csúcsidejű beszélgetéseinek végződtetési díjai – vezetékes telefonnal összeköttetésben – 40 forint 50 fillérre csökkennek, míg a Pannon esetében ez az összeg 48,15 forint, a Vodafone-nál pedig 46,15 forint. A csúcsidőn kívüli hívások Magyarországon eddig 19,13 eurócentnek megfelelő áron voltak elérhetők, az EU-átlag viszont ennél alacsonyabb, 18,69 eurócent volt. A mostani HDB-döntés a Westel tarifáit megközelítőleg azonos szintre hozta az európai uniós átlaggal. Érdekesség, hogy a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) a díjak meghatározásakor a tavalyi euró/forint árfolyamot vette figyelembe. Ez többletterhet jelent a Westelre nézve, hiszen a forint árfolyama tavaly sokkal erősebb volt mint idén, amikor a HDB-rendelkezés életbe lép.

A Matávnak azonnal érvényesítenie kell a díjcsökkenést


A Matávnak, mint vezetékes szolgáltatónak azonnal érvényesítenie kell majd áraiban az összekapcsolási díj csökkentéséből fakadó hatást – magyarázták a Hírközlési Felügyelet illetékesei. Ezt az a rendelet írja elő, amelyet június 27-én tett közzé az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A rendelet értemében tehát a díjcsökkentést a fogyasztóknak szinte azonnal érzékelniük kell, vagyis a távközlési szolgáltatók nagykereskedelmi árváltozását a kiskereskedelmi díjszabásban is követni kell.

A Westel Mobil Távközlési Rt. esetében először fordult elő, hogy a HDB a hírközlési törvény 97. paragrafusában foglalt kötelezettségének megfelelően állapította meg az alkalmazható végződtetési díjakat. Ez azért történhetett meg Frischmann szerint, mert a Westelt jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősítették korábban. A HDB ennek alapján jogosan állapíthatta meg a nagykereskedelmi díjakat, a kiskereskedelmi árakat pedig a már említett minisztériumi rendelet befolyásolja. (A HDB-döntést hétfőn postázták a Westelnek, így hamarosan megkezdődik annak a harmincnapos határidőnek a visszaszámlálása, amely a határozat kézhezvételétől kezdve vonatkozik a mobilcégre, s amely a határozat végrehajtására kötelezi a Westelt.)


Piaci aszimmetria


Frischmann Gábor hangsúlyozta: a mostani helyzet piaci aszimmetriához vezet, miután a szintén jelentős piaci erővel rendelkezőnek minősített Pannon GSM megtámadta az erről szóló HDB-határozatot. A bíróság ezért felfüggesztette a Pannon esetében a HDB jogkörét a díjszabás megállapítására, annak ellenére, hogy első fokon a Pannon elvesztette a pert a hírközlési testülettel szemben. A nem jogerős első fokú ítélet után ősszel – nagy valószínűséggel csak novemberben – várható a Legfelsőbb Bíróság döntése az ügyben. Addig tehát a Pannon GSM élvezheti annak az előnyeit, hogy megtámadta a HDB-döntést, és így neki nem kell alávetnie magát a testület döntésének.

A Westel távközléspolitikai igazgatója, Tompa Ferenc – újságíróknak nyilatkozva – méltánytalannak és cége számára egyoldalúan hátrányosnak minősítette a jelenlegi helyzetet, miszerint a Westel kénytelen volt alávetni magát a díjmeghatározásnak, a Pannon viszont jogi úton elkerülte egyelőre ezt a lépést. Ugyanakkor Frischmann Gábor emlékeztetett arra, hogy a Pannon arra hivatkozott, hogy példátlan az, hogy az inkumbens fix távbeszélő-szolgáltató (a Matáv) leányvállalata, a Westel és a Pannon egyaránt ugyanolyan megítélés alá essen, vagyis mindkettő jelentős piaci erővel rendelkező cégnek számítson.


Frischmann: látják a negatív hatásokat


Ugyanakkor Frischmann hozzátette: a HDB látja a döntés negatív kihatásait, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét azonban nem kérdőjelezheti meg hivatala. A Pannonnal kapcsolatban a Hírközlési Felügyelet elnöke kijelentette: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a társaság úgy dönt, önként követi a tarifacsökkentést, amelyet a Westelnél hivatalból rendeltek el.

Egyes elképzelések szerint, amit a Westel igazgatója sem tudott kizárni, mindenesetre előfordulhat, hogy a díjcsökkentés után a Westel piacot nyerhet a Pannonnal szemben, minthogy a Westel-telefonok hívása vezetékes készülékekről ezentúl olcsóbbak lesznek.

Annyi bizonyos azonban, hogy a HDB döntése miatti költségcsökkentés éves szinten több mint hárommilliárd forintot jelent a fix szolgáltatóknál, ami a miniszteri rendelet értelmében a fogyasztói árakban is megjelenik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik