Belföld

Hitelpogram új lépcsőkön

Bár a kormányfő által bejelentett négylépcsős hitelprogram jórészt korábbi konstrukciók integrálásán alapul, azért találni benne újdonságot is. Az első lépcsőfokra a még nem hitelképes ügyfelek állhatnak fel.

Tartósnak és folyamatosnak nevezte a gazdaság növekedését Medgyessy Péter, aki a szekszárdi Szent László híd átadásán kifejtette, hogy lényeges kérdésnek tartja olyan erős magyar vállalatok létrejöttét, amelyek biztos lábakon állnak, piacképes terméket állítanak elő, nyereségesen működve fejlődnek, és európai versenyre képesek. Medgyessy az eredmények között említette a bérek emelkedését és az alacsony inflációt.

Módosított mikrohitel

A kormányfő bejelentett egy új, négylépcsős hitelprogramot is, mely jórészt a korábbi konstrukciókat integrálja egy új elem beiktatásával. A program első lépcsője a módosított mikrohitel. Ennek felső határa a felére, azaz hárommillió forintra csökken – tudta meg a Világgazdaság Apatini Kornélnétől, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárától – ezenkívül a korábbiaktól eltérően forgóeszköz-finanszírozásra nem vehető igénybe.

Ezzel azok a vállalkozások jutnának fejlesztési forráshoz, amelyek előéletük vagy a fejlesztés mérete miatt még nem bankképesek, de van olyan ötletük, amelyik segíti a felzárkózást. A konstrukció forrását a visszaforgatott hitelek adják, ami éves szinten mintegy hatmilliárd forint.

A második fokozat a Széchenyi-kártya konstrukciója, amely július 1-jétől már ötmillió forint forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé a vállalkozások likviditási nehézségeinek áthidalásához. Ezért is szüntették meg a mikrohitelnél a forgóeszköz-hitelezést.

Újdonság a midihitel

 Orbán: gazdasági válságba sodródhat Magyarország

“Határozatlanság, döntésképtelenség, a Széchenyi-terv megfojtása, a magyar vállalkozók helyett a külföldiek támogatása, ide jutott az ország egy év alatt. És most attól kell tartanunk, hogy egy mélyebb, a mainál is mélyebb gazdasági válságba sodródhatunk” – közölte a Fidesz elnöke egy 26 lakásos fecskeház átadását megelőző ünnepségen. A volt miniszterelnök az előző ciklus kormányzati filozófiáját a magyarok boldogulásának elősegítésében határozta meg. “Mi mindig azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy a magyar embereket, a magyar vállalkozókat, a magyar gondolatokat és építkezéseket mindenhol, ahol csak lehet, támogassuk, segítsük” – jelentette ki. Orbán Viktor hozzátette: építkezés nélkül, Széchenyi-terv nélkül “nem megy”. “Aki úgy akar takarékoskodni, hogy vetés idején a vetőmagot spórolja meg, az bajban lesz az aratásnál” – tette hozzá.

A harmadik fokozat a kidolgozás alatt lévő 3–10 millió forint közötti midihitel – írja a Világgazdaság. Ez banki és takarékszövetkezeti forrásokra épít. A hitelintézetek az igényt évi 15-25 milliárd forintra becsülik. A napilap beszámolója szerint ez a konstrukció alapvetően fejlesztésekhez vehető igénybe, a tárca várhatóan a jegybanki alapkamat 30 százalékát adja kamattámogatásként, és a konstrukcióhoz állami garancia is társulna. Ennek kísérleti változataként emlegetik a Budapest hitelt.

A negyedik lépcső az Európa-terv hitelprogramja, melynek keretében, akár 500 millió forint összegű hitelt kínálnak a kis- és középvállalkozások számára – fűzte hozzá a kormányfő.

Nyelvvizsga: ha sikeres, ingyenes

Jövő évtől elérhető célként jelölte meg a miniszterelnök a sikeres állami nyelvvizsga ingyenessé tételét minden végzős középiskolás számára, és a kormány vállalja hogy minden tizennyolc év alatti gyermek számára ingyenes baleset és betegbiztosítást köt.

A további várható intézkedések között említette a kormányfő: módosítani kell a középületekre vonatkozó építésügyi előírásokat, hogy a középületek a gyermekes családok részére is használhatók legyenek. Medgyessy közölte: a kormány olyan gyermek és ifjúsági üdültetési rendszert dolgoz ki, amely minél több gyermeknek nyújt lehetőséget arra, hogy kedvezményesen nyaraljon a Balatonnál, sőt nyelvet is tanuljon a nyaralás ideje alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik