Belföld

Gabonahiány fenyegeti Szerbiát

admin

2003. 07. 07. 15:02

Szerbia gabonatermése 40-45 százalékkal csökkenhet az idén és emiatt az ország importra szorulhat - jósolja az IZIT piackutató intézet.

Az idei termés várhatóan 1,2-1,3 millió tonnát érhet el, ami
nem elégséges a hazai kereslet kielégítésére. A tavaszi és a kora nyári rendkívüli szárazság miatt várhatóan sem a termés, sem pedig az állami tartalékok nem lesznek elegendőek az igények kielégítésére. Hagyományosan Szerbiában 1,6 millió gabonát fogyasztanak és a szakemberek a – hivatalosan nyilvánosságra nem hozott- tartalékok nagyságát 200-300 ezer tonnára becsülik. Szerbiában június 27-én letiltották a gabonafélék exportját, bizonyos mennyiséget csak Montenegróba és a Koszovóba lehet különleges kormányengedéllyel szállítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.