Belföld

Öngyilkos bombamerénylet Moszkvában

Borisz Grizlov orosz belügyminiszter szerint 16, nem hivatalos orvosi közlések szerint 20 halálos áldozata van a moszkvai Tusinói repülőtéren egy rockfesztiválon történt szombat délutáni öngyilkos bombamerényleteknek.

Két terroristanő a város belsejében lévő, bemutatókra, kulturális rendezvényekre használt repülőtéren reggel óta zajló rockfesztivál bejáratánál robbantotta fel a testére erősített pokolgépet. Egyiküket megtalált igazolványa alapján 20 éves csecsen nőként azonosították. A rockfesztivált pániktól és tömegkatasztrófától tartva nem szakították félbe a szervezők – a 15 ezresre becsült tömeg nagy része a hírek szerint nem is tud a történtekről. Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető félhivatalos képviselője elhatárolódott a terrorcselekménytől.


Szemtanúk három detonációról beszélnek

 A szakadárok is elítélik

Szalambek Maigov, Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető félhivatalos oroszországi megbízottja szörnyű tragédiának nevezte a merényletet. Szavai szerint egyáltalán nem biztos, hogy az akciónak politikai okai voltak, de ha igen, a szakadár vezetésnek akkor sincs köze hozzá, Maszhadov elítéli az ilyen módszereket.

Egyelőre sok a kérdőjel és az ellentmondás a történtek körül. Szemtanúk közlései szerint nem két, hanem három detonáció volt, amelyek mintegy 15 percenként követték egymást. Nem zárják ki, hogy a harmadszor egy időzített bomba lépett működésbe, már a repülőtér területén. A hivatalos rendőrségi közlések szerint a biztonsági szolgálatok nem engedték be a két gyanúsan viselkedő nőt, akik ezért a bejáratnál robbantották fel magukat. Ugyancsak szemtanúk beszámolói alapján az első, kisebb erejű detonáció a jegypénztáraknál, a következő pedig kicsivel arrébb, a környékbeli elárusító pavilonok környékén történt, és ez követelte az áldozatok döntő többségét. Szakértők szerint mindegyik robbanás legalább 1 kilogramm TNT erejének felelt meg. Egyelőre bizonytalan a kamikázék sorsa is: nem hivatalos sajtójelentések szerint egyikük túlélhette a robbanást.


A fesztiválon pánik kitörése fenyeget

 Csecsen merénylőt azonosítottak

Az azonosított merénylő, a 20 éves Zalihan Elihadzsijeva a csecsenföldi Kurcsaloj faluból való. A hatóságok egy Gazel márkájú kisteherautót köröznek, amely feltételezések szerint a helyszínre szállította az öngyilkos terroristákat. 


A fesztiválon becslések szerint 40-50 ezer ember fordult meg a nap folyamán. A koncert moszkvai idő szerint este 10-kor fejeződik be. A színpadról nem közölték a nézőkkel, hogy mi történt. A hatóságok attól tartanak, hogy tömegkatasztrófához vezetne, ha az emberek pánikba esnének, és egyszerre menekülnének a kijárat felé. A helyszínre ugyanakkor megérkezett a polgári védelem mintegy 200 autóbusza, amiből arra lehet következtetni, hogy a hatóságok fokozatos evakuációval próbálkoznak. Rendőri jelentések szerint egyébként a fesztivál előtt kutyákkal és tűzszerészekkel vizsgálták át a repülőteret – ami előírás a terrortól fenyegetett metropoliszban – de nem találtak semmit. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik