Belföld

A német pénzügyminisztérium szerint kétséges a GDP-terv

A német pénzügyminisztérium szerint veszélybe kerül a kormánynak az a várakozása, hogy a hazai össztermék idén 0,75 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nő.

Az ezt tartalmazó minisztériumi jelentést a Süddeutsche Zeitung közli pénteki számában. A pénzügyminisztériumi dokumentum hangsúlyozta: az amúgy is gyenge lábakon álló német gazdaságra további nyomást gyakorolhat az erős euró és a lanyha belföldi kereslet.

A jelentés szerint “most úgy tűnik, hogy nem teljesül a kormány idei és jövő évi gazdaságnövekedési várakozása és a munkanélküliség alakulása is elmarad majd a várttól”.

A héten Hans Eichel pénzügyminiszter és Wolfgang Clement gazdasági miniszter egyaránt megkérdőjelezte, hogy teljesül-e a kormány idei gazdaságnövekedési előrejelzése.

A német kormány, amely szerdán hagyta jóvá jövő évi, 2 százalékos növekedést előirányzó költségvetési tervét, jelezte: a hazai és a nemzetközi gazdasági folyamatok alakulása alapján fennáll a kockázata annak, hogy felülvizsgálja azt.

A vezető német gazdaságkutató intézetek az utóbbi időszakban jelentősen lefelé módosították idei gazdaságnövekedési várakozásukat és most úgy vélik, hogy a GDP csak minimálisan nő, vagy stagnál, a jövő évvel kapcsolatban pedig jóval a kormány 2 százalékos várakozása alatti bővülésre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik