Belföld

Lopással vádolják a Yukos őrizetbe vett tulajdonosát

Az orosz YUKOS olajtársaság egyik főrészvényesét, Platon Lebegyevet állami tulajdon eltulajdonításával és a bíróság megsértésével vádolják - mondta Lebegyev szóvivője, Jurij Kotler pénteken újságíróknak.

Mind mondta, az ügyészség formálisan ismertette a vádat Lebegyevvel, de hozzátette, hogy az eljárás jogszabálysértő volt, mert Lebegyev ügyvédei nem lehettek jelen. Lebegyev vezeti az MFO Menatep csoportot, amelyé a YUKOS 61 százaléka, a YUKOS jelenlegi és volt vezetői nevében. Lebegyevnek közvetlenül 4,25 százaléka van a YUKOS-ban, ez a részesedés körülbelül 1,3 milliárd dollár ér. Forbes magazin szerint Lebegyev az orosz gazdagok között a 13-ik.

Lebegyevet a hét elején vették őrizetbe. Egy 1993-as tranzakció kapcsán gyanúsítják törvénysértéssel: az ügyészség szerint a murmanszki Apatit részvénytársaság részvényei 20 százalékának eltulajdonításával több mint 283 millió dollár kárt okozott az államnak. Tíz évvel ezelőtt a Roszprom csoporthoz tartozó Volna vállalat állapodott meg a murmanszki vagyonügynökséggel, hogy tőkeemelés keretében jelentős összeget ruház be a cégbe.

Utána nézetkülönbség keletkezett a majdani befektetések struktúráját illetően, és a Volna eladta az Apatit 20 százalékát a Roszprom csoport egy másik tagjának. Tavaly ugyan a Volna kompenzálta a vagyonügynökséget, de addigra a részvénypakett csak eredeti értéke 5 százalékát érte. Egyelőre nem világos, hogy mi köze van mindehhez Lebegyevnek: sem a Volna vezetője, sem részvényese nem volt akkoriban.

A YUKOS másik főrészvényesét és vezérigazgatóját, Mihail Hodorkovszkijt pénteken ugyancsak beidézték az ügyészségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik