Belföld

Közös német-francia Tiger-oktatóközpont

Jelentős fordulóponthoz ért az egységes európai védelmi politika: felavatták a helikopter-pilótákat és -szerelőket felkészítő közös francia–német kiképző iskolát.

A cannet-de-maures-i képzési központ októbertől várja első újonccsapatát, új fejezetet nyitva a francia–német katonai együttműködésben is. A pilóták szimulációs gyakorlatokban vesznek majd részt, és különleges kiképzésben részesülnek az új Tiger támadó gépeken. A közös gyakorlatok célja összehangolni a két légierő kiképzési és munkamódszerét. Franciaország és Németország egyenként nyolcvan ilyen helikoptert rendelt, amelyek darabonkénti becsült ára 16 és 19 millió euró között van.

Az oktatási központ vezetését a franciák és a németek felváltva látják majd el, a váltásra háromévenként kerül sor. A Tiger helikopterek egységes alakulatai később a gyors bevetésű európai haderőnél állnak szolgálatba. Az önként vállalt feltételek szerint az EU-nak az év végéig képessé kell válnia arra, hogy békefenntartó célokra szükség esetén hatvan napon belül 60 ezer fős hadsereget mozgósítson, hadiflottával és légierővel együtt.

Forrás: euro.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik