Belföld

Iliescu újra államközi botrányt kavart

Újabb feszültséget támasztott Ion Iliescu román államfő a román-moldovai kapcsolatokban a két ország lehetséges egyesüléséről tett nyilatkozatával - állapította meg pénteki számában a Curentul című román napilap.

A román államfő csütörtökön kezdett hivatalos moszkvai látogatása előtt adott interjút a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapnak. Az interjúban Ion Iliescu kijelentette: “Természetes dolognak tűnik számomra Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése, ugyanakkor megértem, hogy ez mindaddig nem lehetséges, amíg nem alakul ki véglegesen Moldova állami struktúrája”.

Ion Iliescu szerint a moldovai állam kialakulása után derül majd ki, hogy mit akarnak a moldovaiak. Ha egyesülni akarnak Romániával, akkor példaként szolgálhat Németország újraegyesítése. Ha nem akarják az egyesülést, akkor a közös nemzeti önazonosság, a közös nyelv, a közös érdekek és célok alapján a két állam között privilegizált kapcsolatok alakulnak ki.

Jómagam úgy vélem, hogy miután Románia a NATO és az Európai Unió tagja lesz, erőteljesebb lesz a Romániával való egyesülés eszméje a moldovai társadalomban, beleértve az oroszajkú lakosságot is – mondta az interjú szerint a román államfő.

A román államfői hivatal csütörtök este külön nyilatkozatban közölte, hogy a Nyezaviszimaja Gazeta meghamisította Ion Iliescu szavait. Az elnöki hivatal által ismertetett változat szerint Ion Iliescu úgy fogalmazott, hogy a közös történelem, a közös nyelv és kultúra fényében természetesnek tűnik az egyesülés gondolata, de Románia megérti azt a történelmi valóságot, hogy a Moldovai Köztársaság önálló államként létezik.

Az Evenimentul Zilei című lap pénteki számában arra emlékeztetett: a román államfő első alkalommal beszélt arról, hogy belátható időn belül megtörténhet Románia és Besszarábia egyesülése. A lap szerint az azonnali nemzetközi sajtóvisszhang késztette a román elnöki hivatalt az interjú új változatának közzétételére.

A bukaresti újság kitért arra is: az utóbbi időben az orosz sajtóban komoly vita folyt arról a lehetőségről, hogy Moldovai Köztársaságot föderatív állammá alakítják át, majd a Dnyeszteren-túli terület Ukrajnához, a történelmi Besszarábia pedig Romániához kerül.

A román államfő végre kimondta azt, amit minden román gondol: természetes dolog Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése – írta pénteki számában a Cronica Romana című napilap, amely ebből az alkalomból az egykori Nagy-Románia térképét közölte első oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik