Belföld

Elmaradt a hídfoglalás, a Kossuth téren nem dőlt meg a kormány

A Döbrentei térről késő délután elindult 4-500 fős csoport a Kossuth térre érve több ezresre duzzadt átmenetileg. Este kilenc után viszont ezer alá csökkent a demonstrálók létszáma. A FigyelőNeten pedig a nap krónikája. Bekerített tüntetők - FigyelőNet képriport >>

23.00 Véget ért a demonstráció. Rendbontásról az egész nap folyamán egyetlen hír sem érkezett. A téren maradók végezetül még meghallgattak egy hangfelvételt a múlt évi tüntetésről.


22.30 Egyre kevesebben maradnak a téren. A program várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban fejeződik be, a kormány megdöntése nem történt meg, annak ellenére, hogy délelőtt még ilyen értelmű felszólalások is elhangzottak az Erzsébet hídon.

22.00 “Ha kell, bármikor lezárjuk a hidat, ha kell most, nem több százan, hanem több ezren” – jelentette ki Toroczkay László, a 64 Vármegye Mozgalom Kárpát-medencei elnöke a tüntetők fogyatkozó tömege előtt. Toroczkay bírálta a rendőrséget, amiért tudomásul vette a homoszexuálisok az Erzsébet hídra, szombatra tervezett demonstrációját, miközben nekik csak a járdák használatát tette lehetővé.

21.15 Wittner Mária beszél egy eltűnt lányról, akit talán a tavalyi hídfoglalás után, a Kossuth téren vertek meg, és akit azóta szerinte lehet, hogy “el is temetett egy anya”. Wittner “lótetűnek” nevezte Kovács László külügyminisztert, az MSZP politikusát. Budapest rendőrfőkapitányától, “Gergényi elvtárstól” pedig azt kérte, hogy most már ne hallgassák le törvénytelenül a telefonját.

 Gergényi köszöni a jogkövetést

Budapest rendőrfőkapitánya, Gergényi Péter dandár-tábornok az MTI-nek el-mondta: a tüntetésnek még nincs vége, de nyolc óráig rendőri intézkedésre egyál-talán nem került sor. “Sem-miféle probléma nem merült fel, a demonstrálók a szá-mukra kijelölt helyen vonul-tak, a forgalmat nem hátrál-tatták, teljesen rendben volt minden” – mondta Gergényi Péter. “Tisztelettel megkö-szönöm a demonstrálók jogkövető magatartását” – tette hozzá a főkapitány.

20.45

Körülbelül másfélezer ember hallgatta Budaházy Györgyöt, aki Magyarország élére egy fejedelmet nevezne ki és fanatizmusra nevelné a magyar gyerekeket. Lányi Zsolt előzőleg hazaárulónak titulálta a kormányt.

20.00 Dénes János, volt MDF-es és MIÉP-es képviselő bírálja a néhai Antall Józsefet, mert az MDF-et ugródeszkának használva elárulta a lakitelki eszméket.

19.30 A néhány ezres létszámra bővülő tüntetők a Kossuth térre érnek. Takács András, a tüntetést szervező Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője a téren felhívja a figyelmet a provokációk veszélyére, majd amiatt sajnálkozik, hogy a politikusok nem álltak mozgalma mellé.


18.45 Még mindig vonul a tömeg: a sor az Erzsébet híd budai hídfőjétől a Vigadóig ér. Körülbelül 1500-an csatlakozhattak eddig. 


18:00 Elindult a Döbrentei téren gyülekező tömeg a Kossuth térre, útjuk ismételten az Erzsébet hídon át vezet. A délelőtt ígért egymillió tüntető helyett, csupán négy-ötszáz ember gyűlhetett össze a térre.

A vonulók élén Budaházy György, alias hídi hős, aki mielőtt kürtjével jelezte volna az indulást, újra figyelmeztette az összegyűlteket, hogy vigyázzanak magukra, mert akit a rendőrök bevisznek, annak a hétvégét fogdában kell töltenie, az ügyek kivizsgálása legkorábban hétfőn kezdődik el.

A tömegben magyar és Árpád-sávos zászlók lengedeznek, a kedvenc hangszer egyelőre a síp, gyenge még a dob illetve konga kíséret. Számos transzparenst visznek a tüntetők: „Le a kaméleon diktatúrával!”, a rendőröknek szól a „Ne üss, a fele fizetésed én fizetem!”. A kedvencünk az a tábla, amelyen egy indián figyelmeztet: „Testvéreim, magyarok, védjétek meg földjeitek, mert úgy jártok, mint mi.” Van D-209-es tábla is, valamint néha végigsöpör a „Ria, Ria, Hungária”.

A rendőrség sokkal nagyobb erőkkel vonult ki, mint délelőtt a híd biztosítására.

10:45 Végéhez közeledik a délelőtti műszak. A szervezők a délutánra meghirdetett demonstrációt reklámozzák, melynek keretében a Döbrentei térről vonulnak majd át a tüntetők a Kossuth térre. Zárásként Faludy Györgyöt szapulták.
Több felszólaló nincs, viszont a lejátsszák felvételről a Pannon Rádió egy évvel ezelőtt készített, 45 perces fevételét.

10: 20 Grespik László rövid felszólalásában törvénytelennek minősítette a rendőrség egy évvel ezelőtti fellépését, majd Budaházy György emlékezett vissza a tavalyi eseményekre. Budaházy arra figyelmeztette a demonstrálókat, hogy akiket ma letartóztat a rendőrség azt legkorábban hétfőn engedik ki. A rendőrök és az újságírók száma még mindig meghaladja a tüntetők létszámát.

9:56 Kocsis Imre kapta vissza a szót és a mozgalom függetlenségéről beszélt, arról hogy nincs közük a Fideszhez. Láttok itt fideszeseket? – tette fel a kérdést Kocsis Imre és meg is válaszolta: “Nem, mert a Fidesz a Parlamentben van…”

9:50 Rövid technikai szünet, mivel Kocsis Imre szerint a munkából érkező Grespik Lászlóra várnak a szervezők.

9:45 A tüntetésen részt vevők létszáma  – bár folyamatosan nő – még mindig kétszáz alatt van. A járműforgalom többé-kevésbé folyamatos. Wittner Mária hosszasan bírálta a jelenlegi kormányt, amely “külföldi titkosszolgálatok segítségével került hatalomra”. Szóba került a kórháztörvény is.

9:35 Kocsis Imre a Lelkiismeret’88 vezetője a korábbi megmozdulásokra utalva arról beszélt, hogy a rendőrök többször provokálták őket. Felolvasott egy nyílt levelet, melynek címzettje Gergényi Péter, a fővárosi rendőrök új vezetője. Kocsis Imre többször is robotzsaruként emlegette a tüntetők mellett időnként elmasírozó rendőri egységeket.

9:25 A huszonéves Torockai László 64 vármegye nevében jelentette ki: eljött az ébredés napja. A sorrendben harmadik, de tartalmában az eddigi legradikálisabb előadó párhuzamot vont a mai helyzet és a Rákóczi-szabadságharc között. Torockai úgy fogalmazott: “most az EU talpnyalói azok a kommunisták, akiket sokáig meg sem tűrtek a kontinensen”.



9:15 Köszegi M. László a Hungária Tv  vezetője kapta meg a mikrofont. Elmondása szerint az esti tüntetésre legalább egymillió embert várnak, és addig nem hagyják el a Kossuth teret, amíg a kormány le nem mond. Ha ezt mégsem sikerül megvalósítani, abban az esetben készek létrehozni az első “magyar nemzeti tévécsatornát”.

9:08 Kocsis Imre a Lelkiismeret’88 vezetője ragadta magához a szót. Bejelentette, hogy a demonstráció délig tart, és arra kérte a jelenlévőket hogy énekeljék el a Himnuszt. A tüntetés főszervezője elmondta, hogy szeretnének hagyományt csinálni a július 4-i tüntetésből, mivel tavaly egyetlen egyszer sem számolták újra a szavazatokat.

9:05  Megjelentek az első Árpád-sávos zászlók, és megtörtént az első mikrofonpróba. A résztvevők száma már kétszáz felett van.


8:50 A tüntetők száma még mindig száz alatt, de sűrűsödik a táblák erdeje. A témákból: médiauralom, Trianon, határon túli magyarság.


8:30 Hatszáz forintért lehet kapni Orbán Viktor arcképével ellátott kitűzőt, rajta az írás: “Magyarország miniszterelnöke”. Egyelőre csupán két transzparens látható: egy magyar zászló “Istené a dicsőség” felirattal, egy másik tábla pedig, mely azt hirdeti, hogy “július 4. – a hősök napja”. Az aláírás mindkettőn ugyanaz: Lelkiismeret’88


8:25 Megérkezett a tüntetők első, kb. 50 fős csoportja a Erzsébet híd budai hídfőjéhez.


8:15 Eddig semmi mozgás. A legnagyobb csoportosulást a 8-as buszra várok csoportja jelenti, rajtuk kívül felsorakoztak már az újságírók és a rendőrök – a tüntetők késnek. A rend éber őrei jelentős létszámmal (többszázan) és eszközállománnyal várják a Lelkiismeret’88 demonstrációját, a hídon posztoló egyenruhásokon kívül a pesti és a budai oldalon is rendőrmotorosok, és szabadságolt lopóautók várnak a bevetésre. A hídon a külső sávot mindkét oldalon lezárták és kordonokkal próbálják megakadályozni, hogy a demonstrálók az úttestre lépjenek.


Demonstráció két műszakban

Az egy évvel ezelőtti, szavazat újraszámlálást követelő blokádra emlékezve ma két kormányellenesként meghirdetett tüntetés is indul az Erzsébet hídról. A Lelkiismeret ’88 Csoport délelőtt, a Szabad Magyarországért Mozgalom délután demonstrál az általuk Ébredés napjának nevezett évfordulón.

Tavaly július 4-én néhány száz tüntető lezárta a hidat, s a 2002-es választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelték. Az engedély nélküli demonstráció megbénította a forgalmat és torlódások alakultak ki. A megmozdulás résztvevői később a Kossuth térre vonultak, s miután onnan kiszorították őket, késő estig, immár több ezren a város főútvonalain tüntettek, mígnem a rendőrség feloszlatta a demonstrációt. A történtek után a parlamenti ellenzék a rendőrséget indokolatlanul kemény fellépéssel vádolta. Lamperth Mónika belügyminiszter szerint viszont törvényes volt a rendőrök eljárása.

Az új rendőr-főkapitány személyesen biztosítja a rendet


 Az MSZP Orbánhoz fordult

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, „mint a tüntetésre készülő polgári körök életre hívóját és szellemi atyját, vesse latba tekintélyét, hogy a pártszövetségéhez tartozó szerveződések” pénteki demonstrációjukon tartsák tiszteletben mások jogait és az ország törvényeit – közölte Nyakó István csütörtökön az MTI-vel.

A mára tervezett és szabályosan bejelentett demonstrációkon jelen lesz Gergényi Péter dandártábornok, Budapest e héten kinevezett rendőr-főkapitánya is, hogy személyesen ellenőrizze a rendőri fellépés jogszerűségét és szakszerűségét. A Lelkiismeret ’88 Csoport délelőtt – az ötszáz fősre bejelentett tüntetésen – az Erzsébet híd mindkét oldali járdáján, a délután és este húszezer emberre számító Szabad Magyarországért Mozgalom pedig a Döbrentei tér–Kossuth tér útvonalon haladva a híd északi járdáján vonul át.

A budapesti rendőrfőkapitány szerint annyi rendőrt kell a helyszínre vezényelni, hogy probléma ne merüljön fel. A BRFK a megmozdulások idejére lezárja a híd két szélső sávját, ahol a rendőrök kordonokat állítanak fel, hogy biztonságosan elválasszák a tüntetőket a közlekedőktől. A tüntetők nem léphetnek az úttestre. Ha nem férnek el a járdán, a pesti, illetve a budai hídfőnél várakozhatnak.

Békés demonstrációt tervezünk, csoportunktól nem indul ki hídfoglaló szándék – ezt a Lelkiismeret ’88 csoport tudatta közleményben. Nem akarnak olyan demonstrációt, mely súlyosan veszélyezteti a közrendet, s a város forgalmát sem kívánják megbénítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik