Belföld

Schröder bocsánatkérésre szólította fel Berlusconit

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a berlini Szövetségi Gyűlésben (Bundestag) "elfogadhatatlan kisiklásnak" nevezte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök előző nap Strasbourgban elhangzott kijelentéseit.

Berlusconi, az EU-elnökséget július elsejétől fél évig ellátó Olaszország kormányfője Martin Schulz német szociáldemokrata képviselőnek, a honatya bíráló szavai után, felajánlotta hogy játssza el a kápó szerepét egy Olaszországban most készülő, koncentrációs táborokról szóló filmben. A felzúdulást kiváltó közjáték kölcsönös diplomáciai magyarázatkéréseket vont maga után. Schröder most bocsánatkérésre szólította fel Berlusconit.

Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke csütörtökön az ARD televíziós állomáson “durva melléfogásnak” minősítette Berlusconi fellépését. Thierse szerint semelyik demokratikus politikus sem gázolhat bele egy másik becsületébe náci összevetéssel. A Bundestag elnöke arra szólította fel Berlusconit, hogy kérjen bocsánatot a német képviselőtől. Schröder csütörtöki kormánynyilatkozatában főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozott, s felszólította az ellenzéket, hogy működjön együtt a reformok megvalósításában.

A német parlament csütörtöki munkanapját Berlinben szokatlan közjátékok zavarták meg. Két közbekiabálót is ki kellett vezetni a vendégek számára fenntartott tribünről. Az első közbekiabáló röplapokat is szórt, miközben Schröder beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik