Belföld

Márciusig 2,7 százalékkal emelkedett a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) 2003 első negyedévében 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az adat megegyezik a korábban közölt előzetes számmal. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az I. negyedévben a növekedés 0,5 százalék volt az előző negyedévhez képest. A GDP 2002 negyedik negyedévében 3,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Tavaly az első negyedévben a GDP-növekedés 2,9 százalék volt.

A 2000-es változatlan árak alapján készített számítások szerint 2003 első negyedévében a termelő ágazatok – mezőgazdaság, ipar és építőipar – teljesítménye 1,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 2002 első negyedévéhez képest 0,9 százalékkal, az építőiparé 8,6 százalékkal csökkent, míg az iparé 0,2 százalékkal nőtt. Az iparon belül a feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal mérséklődött.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mezőgazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt, míg az iparé 1,1 százalékkal, az építőiparé pedig 13,9 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest. A szolgáltatási ágazatok bruttó hozzáadott értéke az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 4,4 százalékkal bővült, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 2002 negyedik negyedévéhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt.

A KSH közlése szerint az idén az első három hónapban
folytatódott a háztartások fogyasztási kiadásainak dinamikus növekedése. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest gyorsuló ütemben, 2,4 százalékkal emelkedett a fogyasztási kiadások volumene. A kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4 százalékkal növekedtek, míg az előző negyedévhez képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján 0,8 százalékkal csökkentek.

Ezek hatására a háztartások végső fogyasztása 8,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg 1,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, szezonális korrekcióval. A közösségi fogyasztás 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, szezonális kiigazítással 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A KSH közlése szerint a végső fogyasztás mindezek következtében 7,8 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a növekedés 1,8 százalék az előző negyedévhez képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, szezonálisan kiigazítva 0,8 százalékkal nőtt 2002 utolsó negyedévéhez képest.

A bruttó felhalmozás az előző két negyedévben megfigyelhető tendenciától eltérően 6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, mind az állóeszköz-felhalmozás, mind a készlet-felhalmozás ütemének csökkenése miatt. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a csökkenés 1,1 százalék az előző negyedévhez viszonyítva.

A belföldi felhasználás a fogyasztás magas ütemű növekedése és a felhalmozás ütemének csökkenése eredőjeként 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a növekedés 1,1 százalék volt az előző negyedévhez képest.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja 3,2 százalékkal, míg az import ennél magasabb ütemben 5,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok alapján az export 0,3 százalékkal csökkent, az import pedig 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik