Belföld

Magyar Rádió: a kormány nem partner az együttműködésben

A Magyar Rádió (MR) Rt. elnöke úgy látja, a közszolgálati médium rendezett gazdasági viszonyai ellenére jelenlegi feladatait nem tudja a mostaninál kisebb összegből ellátni. "A kormányzat egyáltalán nem partner az együttműködésben", nyilatkozta Kondor Katalin csütörtökön az MTI-nek.

Ezt szerinte az MR vezetése ellen felhozott “képtelen vádak” mellett olyan indirekt lépések is bizonyítják, mint az, hogy az igényelt tőkejuttatásból aránytalanul kis részt kapott az intézmény. Az elnök példaként említette azt is, hogy – noha a kormányváltás után minden olyan tárca vezetőjéhez bejelentkeztek, akinek valamilyen köze lehet a Magyar Rádióhoz – közülük azonban többen nem is fogadták őket.

Kondor Katalin felfogása szerint a közmédiumnak “a politikával – ha hagyja – jó kapcsolatot kell kiépítenie”, ami azonban nem jelentheti azt, hogy beleszólást enged műsoraiba – tette hozzá. “Amikor átvettem az elnökséget, kijelentettem: se hitelt, se hiányt nem akarok látni ebben az intézményben” – nyilatkozta, emlékeztetve arra, hogy a megválasztásakor másfél milliárd forintra rúgó tartozásait az intézmény egy év alatt visszafizette. Így immár nincs jelzálog az ingatlanokon – mondta.

“Nálunk nem voltak zavaros gazdasági ügyek, vagy ha igen, akkor azokat éppen mi számoltuk fel”, fogalmazott. Hozzátette: a parlament által a közelmúltban megszavazott félmilliárdos tőkejuttatás csupán az ez évi fizetések felbruttósítására elegendő. Mivel egyelőre nem biztosított, hogy jövőre is a Magyar Rádió rendelkezésére áll az egész évre számított mintegy 800 millió forintos összeg, jelenleg csak az év végéig szóló, határozott idejű béremeléseket hajthatnak végre. Emellett prémium, illetve jutalom formájában fizethetik ki a munkatársak teljesítményéért járó összeget, miután az ehhez szükséges összeg megjelent a közszolgálati médium számláján.

A Danubius Rádió koncessziós díjából jövőre 800 millió forinttal kevesebb bevételhez jut az évente körülbelül 12 milliárd forintból gazdálkodó intézmény, említette meg az intézmény elnöke. Szólt arról is: évek óta nem jutott elegendő pénzük a rádió műszaki korszerűsítésére, de még a nemzeti örökségnek számító archívum modernizálására sem. E célokra évente 6-8 milliárd forintos többletre lenne szüksége a közszolgálati médiumnak, tette hozzá. Jelenleg a norma-felülvizsgálattal és a külsősök számának csökkentésével lehetne többlet forráshoz jutni, nyilatkozta Kondor Katalin.

Az elnök tájékoztatása szerint háromezer külsős munkatársuk fele jut rendszeres havi jövedelemhez a rádiótól, míg státuszban mintegy 1300-an vannak, közülük legalább kétszázan a zenei együttesek alkalmazásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik