Belföld

Létrejött a legnagyobb magyar élelmiszeripari csoport

Az Univer Product Rt. többségi tulajdont szerzett a kecskeméti konzervgyárban. A befektetéssel a legnagyobb magyar érdekeltségű élelmiszer-ipari komplexum alakult meg - írja a Népszabadság.

A Kecskeméti Konzervgyár Rt.-ben ötvenegy százalékos tulajdont szerzett a főként ételízesítő-gyártásáról ismert Univer Product Rt. – jelentették be tegnap Kecskeméten az érintett cégek vezetői. Az Univer-csoport ezáltal harminc-milliárd forint árbevételű és ezerhatszáz dolgozót foglalkoztató, magyar tulajdonban lévő élelmiszer-ipari céggé vált.

A két gyártó megtartja eddigi termékeit, de a közös nyersanyagbeszerzésből és értékesítésből fakadó előnyök révén a hazai és az európai piac jelentős szereplőjévé szeretne válni. Szarka Balázs, az Univer Product Rt. fő tulajdonosa úgy véli: a fúzió biztosabb alapot teremtett mindkét nagy múltú, kecskeméti székhelyű cég piaci esélyeinek.

Ábrahám Tibor – akit az új tulajdonos újabb öt évre megbízott a Kecskeméti Konzervgyár Rt. vezetésével – elmondta, hogy a gyár három éve zajló tulajdonjogi vitájában peren kívüli egyezség született a KCE Kft.-vel. Az ingatlanok és a berendezések az rt. tulajdonába kerültek. A vezérigazgató üzleti titokra hivatkozva nem mondta meg, mekkora volt a megállapodás összege.

A Heinz 1992-ben vette meg a kecskeméti konzervgyárat, de 1998-ban – az orosz piaci válság miatt – a cég kivonult Magyarországról, és a gyárat eladta a kanadai tulajdonosokból álló KCE Kft.-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik