Belföld

Válságban a halgazdaságok az aszály miatt

admin
admin

2003. 07. 01. 10:21

Válsághelyzetbe kerültek az aszály miatt a dunántúli halgazdaságok, ha nem kapnak költségvetési támogatást, 40-50 százalékuk tönkremegy - közölte Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetségének elnökségi tagja, a rétimajori Aranyponty Halászati Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-vel.

Mint elmondta: a halászati ágazat mindeddig nem kért és nem kapott a rendkívüli időjárási körülmények ellensúlyozására költségvetési segítséget, azonban most a vízhiány okozta termeléskiesést a dunántúli gazdaságok saját erejükből képtelenek ellensúlyozni.

A “szárazra került” halastavak rekultiválására, újbóli feltöltésére, a vízhiány miatt elpusztult, vagy kényszerből lehalászott halállomány pótlására hektáronként legalább 30 ezer forint támogatásra lenne szükségük – állította a halászati szakember.

Hangsúlyozta: a vízhiány keményen sújtja az 1.250 hektáros, tavaly félmilliárd forint termelési értéket előállító, és 100 millió forint adózás előtti eredményt produkáló rétimajori Aranyponty Halászati Rt.-t is.

A termeléskiesésből eddig mintegy 30 millió forint vesztesége keletkezett a gazdaságnak. Az aszály miatt három – összesen 120 hektárt elfoglaló – tó száradt ki, mintegy 5 millió forint értékű hal pusztult el, és az ivadék nagy részét kénytelenek voltak hortobágyi halastavakba áttelepíteni. Amennyiben két héten belül nem lesz jelentősebb csapadék, újabb két – összesen 160 hektáros – tavat kell lehalászni, mivel a 30-40 centiméterre apadt vízből – mint a szakember fogalmazott – “már kilátszik a halak háta”.

Ez azt jelenti, hogy 1.200 mázsa hal élettere semmisül meg – mondta Lévai Ferenc. Eddig a víz egyik tóból másikba történő átszivattyúzásával próbálták menteni a menthetőt, de már ez a lehetőség is kimerült. Nincs mód a lehalászott pikkelyesek más tógazdaságokba telepítésére sem, mivel a tiszántúli halastavak is megteltek, ott sincs már szabad vízterület – tette hozzá a szakember.

„Kilátástalan helyzetben vagyunk, mert az egész dunántúli vízrendszerben sehol nincs víz, és még hátra vannak az év legmelegebb hónapjai – mondta Lévai Ferenc.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.