Belföld

Pesszimista a gazdasági hangulat Japánban

A japán központi bank kedden kiadott negyedéves hangulatjelentéséből az derült ki, hogy a japán vállalatok bizakodva ítélték meg helyzetüket a második negyedévben, de gazdasági hangulat, a kilátások megítélése nem javult tovább a harmadik negyedévre nézve.

A kedden közölt “tankan”, azaz gazdasági hangulatjelentés szerint a második negyedévben a japán vállalatok hangulatmutatója mínusz 5 pontra javult az előző negyedévi mínusz 10 pontról. A mutató a bizakodó és a borúlátó válaszok százalékos arányának különbsége.

A bank kommentárja szerint az iraki háború befejezése és a részvénypiac javulása emelte elsősorban a mutatót. Ugyancsak kedden közölték, hogy a japán feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója júniusra 50,4 pont lett, ugyancsak a teljesítmény szerény javulását valószínűsítve, az áprilisi visszaesés után.

A deflációs japán gazdaság hőmérőjének számító autópiaci helyzete jól példázza a vegyes kilátásokat. Júniusban 2,6 százalékkal nőtt az autók, a teherautók és a buszok értékesítése Japánban. Az eladások második hónapja nőtek, reményt keltve a fogyasztói kereslet növekedése iránt. Az első félévben 2,09 millió járművet állítottak forgalomba Japánban, 3,7 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben.

Bajban a húzóágazat

Ám a japán autóipar exportja és termelése ezenközben csökkenni látszik. Amint a japán autógyártók szövetségében (YAMA) a múlt héten közölték: a japán gyártmányú személyautók, buszok és teherautók kivitele 5,8 százalékkal 339 492-re, a termelésük 2,1 százalékkal 786 343-re csökkent májusban, rendre az egy évvel korábbihoz képest.


A kivitel áprilisban még nőtt, a termelés azonban májusban már harmadik hónapja csökkent, tizenkét havi összehasonlításban. A termelés és az export visszaesését egyaránt az észak-amerikai és a kínai piac szűkülésével magyarázták, de hozzátették, hogy több cég is kihelyezi gyártását Kínába és máshová, ami ugyancsak levon a hazai termelésből.

A hazai kereslet 419 176 japán járműre csökkent májusban, 0,3 százalékkal elmaradva a tavaly májusitól. A személyautók gyártása 4,1 százalékkal 647 697-re, a buszoké 22 százalékkal 4169-re csökkent Japánban májusban az egy évvel korábbihoz képest, a teherautóké ötödik hónapja bővült, májusban 9,7 százalékkal 134 477-re.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik