Belföld

Moldávia közzétette a privatizálandó vállalatok listáját

A moldovai kormány kedden közzétette annak a 189 vagyontárgynak a listáját, amelyet az év végéig privatizálni kíván. A listán állami és kerületi közigazgatási tulajdonban lévő objektumok és vállalatok találhatók.

A hivatalos lapban, a Monitorul Oficialban közzétett lista legnagyobb részét a mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztérium felügyelete alá tartozó vagyon teszi ki. 64 egységet kínál fel ugyanis az agrártárca magánosításra. Hírek szerint a legértékesebbnek ezek közül a Viorica Cosmetics nevű cég tűnik, amelyben az állam részesedése 95,86 százalék. A cég eladására idén, a negyedik negyedévben írnak ki versenytárgyalást.

Ugyancsak eladják a Nordtutun nevű, Cupcini településen működő dohányfermentációs gyárat, akárcsak gabonaraktárakat, csirketelepeket és más mezőgazdasági létesítményeket, többek között Ungheni és Glodeni településeken.

Az ipari minisztérium negyedszer tesz majd kísérletet arra, hogy értékesítse a Moldovai Köztársaság legnagyobb cipőgyárát (illetve annak valamivel több mint 60 százalékos állami részét), a kisinyovi Zorile céget.

A pénzügymnisztérium a QBE Asito biztosítótársaság 3,97 százalékát kínálja eladásra. A privatizációs szervezet az ország egyik legjobb szállodájának, a kisinyovi Jolly Alonnak a 34.96 százalékán szeretne túladni.

Az energiaipari minisztérium két regionális áramszolgáltató privatizációját tervezi. Míg a fővárosi, kisinyovi helyhatóság a taxiscégének hatvan százalékát adná el.

A listán lévő vagyontárgyak és vállalatok között 28 a gagauz autonóm területen található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik