Belföld

MNB: növekvő nettó finanszírozási igény

admin
admin

2003. 07. 01. 10:49

Az első negyedévben növekedett a nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden nyilvánosságra hozottadatai szerint az első negyedévben a nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye 382,4 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi időszakban kialakult 188,9 milliárd forinttal. Mindez azt jelenti, hogy a kötelezettségek számottevő mértékben meghaladják a pénzügyi eszközöket. A nettó finanszírozási igény kielégítése csak külföldről lehetséges. Az első negyedévben a külföldi finanszírozás 373,7 milliárd forintot tett ki, szemben a tavaly első negyedévi 189,5 milliárd forinttal.

Mind az államháztartás, mind pedig a nem pénzügyi vállalatok kategóriájába tartozó gazdálkodók jelentős részben külföldi finanszírozásra szorulnak, mivel a pénzügyi vállalatok eszközei nem elegendőek.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége kismértékben javult, míg a nem pénzügyi vállalatok esetében gyorsuló eladósodás tapasztalható. Némileg kedvezőbbé vált a pénzügyi vállalatok, bankok finanszírozási képessége. Az első negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 186,3 milliárd forint volt a tavalyi 202,5 milliárd forinttal szemben, a nem pénzügyi vállalatoké 261,6 milliárd, míg egy évvel korábban 73 milliárd forint volt. A pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége 66,6 milliárd forintot ért el a tavalyi 4,8 milliárd forintos nettó finanszírozási igénnyel szemben.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.