Belföld

Banki futam – fokozódik az átárazási hullám

A jegybank 300 bázispontos júniusi kamatemelése új lendületett adott a pénzpiacnak. A kereskedelmi bankok egymásra ráígérve szokatlan élénkséggel módosítják kamatlábaikat, a lakossági szegmensben soha nem látott verseny indult a magánszemélyek kegyeiért.

A Magyar Nemzeti Bank két lépésben – először június 10-én 100 bázisponttal, ezt követően június 19-én újabb 200 bázisponttal – emelte a jegybanki alapkamat mértékét. A növelés nemcsak nagyságával bolygatta meg a bankszektor működését, de hosszú idő óta először fordult meg a kamatlábváltozás iránya. A kereskedelmi bankok érzékelhetően eltérő mértékben és gyorsasággal válaszoltak a jegybanki döntésre, mint januárban vagy korábban. Az év eleji alapkamat változtatás alig látszódott a lakosság számára elérhető betéti termékek feltételeiben, a magánszemélyek hitelkondíciói a fix kamatozású konstrukciók nagy aránya miatt nem mutattak januárt követően mozdulást.

A júniusi jegybanki döntések hatására a pénzpiac pezsgő válaszadásba fogott, a betéti termékek átárazása azonnal megindult, és alig pár hetes késéssel – igaz csendesebben – a hitelkamatlábak emelkedése is megkezdődött. A kamatkondíciókat a hitelintézetek rendszerint 2-3 hónap alatt igazítják az irányadó kamatláb módosulásához – nyilatkozta Barcza György, az ING Bank elemzője. A mostani kamatbeárazás meglepő jellemzője, hogy mindössze egy hónap leforgása alatt végzik el a módosításokat a kereskedelmi bankok.

Banki termékek átárazása  

A bankok egy jól működő pénzpiacon az irányadó kamatot veszik alapul saját belső kamatlábuk meghatározásához, amihez betéti és hiteltermékeik kondícióit igazítják. Bevételeik és profitjuk folyamatos fenntartása érdekében kihelyezett eszközeik, megszerzett forrásaik kamatkondícióit és lejáratait összehangolják. Az irányadó kamatláb változása a banki termékek átárazásával válik a lakossági és az üzleti szféra számára érzékelhetővé. Az átárazás ütemét az határozza meg, hogy milyen arányban vannak jelen rövidebb, illetve hosszabb futamidejű kereskedelmi banki termékek. A változó kamatozású konstrukciók rendszerint a jegybanki alapkamatot veszik referenciaként, ezek a jegybanki alapkamattal együtt mozognak, az átárazás esetükben azonnal megtörténik. Ennek felgyorsulása a jegybank számára üdvös fejlemény, a kamattranszmisszió hatékonyságának növekedését jelenti.

Erősödik a verseny

A lakossági piacon a kamatváltoztatás üteméből a banki verseny erősödésére lehet következtetni – véli az elemző. Kamatpolitikájuk alapján alapvetően két csoport azonosítható a privát szegmensben. A hagyományos, stabil piaci részesedéssel rendelkező hitelintézetek az átárazás gyorsaságában és mértékében is óvatosabb magatartást tanúsítanak. A lakossági szférában nagyobb befolyásra vágyó, közepes méretű kereskedelmi bankok ugyanakkor „agresszív kamatpolitikát” választottak a magánszemélyek megnyeréséhez. Termékeik beárazásával késlekedés nélkül reagáltak az alapkamat-emelésekre. Nem ritka, hogy ezek a pénzintézetek akár 2 százalékkal is ráígérnek a hagyományos szereplők betéti kamatlábaira.

A vállalati szegmensben zajló verseny már korábban is gyors reagálásra késztette a bankokat – tette hozzá Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője, a lakossági termékek körében pedig az utóbbi 1-2 évben erősödött fel a rivalizálás. A pénzintézetek összehasonlításának gátat szab az a tény, hogy mindegyik bank egyik vagy másik termékét helyezi a figyelem középpontjába, és ezekre kedvezőbb feltételeket ajánl, mint versenytársai.













































Lakossági kamatlábak változása
Kamat változása (bázispont)
Kamat mértéke a változás után
Mikortól változik?
OTP Bank
Lakás- és áruvásárlási hitelek
nem változik
A hitel jövedelem jóváírással
200
19,5%
július 12.
A hitel betétlekötéssel
200
16,5%
július 12.
B hitel
200
21,5%
július 12.
C hitel
200
19,5%
július 12.
Szabad felhasználású jelzáloghitel
200
17%
július 12.
Lekötött betétek
150-200
5,5-7,15%
július 12.
Megtakarítási számla (5 millió Ft felett)
225
7,5%
július 12.
MKB
Támogatás nélküli forint-lakáshitelek
50
július 1.
175
14-15,25%
július 10.
Lekötött betétek
100-125
3,5-7,25%
július 1.
50-150
várható
IC Bank


Lakossági betétek
100-150
5-7%
június 24.
Volksbank
Lakossági betétek
150
4,25-7,25%
június 25.
ÁÉB
Hitel betétfedezet mellett
100
12-12,25%
június 23.
3 hónapos lekötésű betét
50-175
9%
június 23.
Citibank
3 hónapos lekötésű betét
200
6,4-7,45%
június 23.
6 hónapos lekötésű betét
150
5,7-6,5%
június 23.
12 hónapos lekötésű betét
100
5,2-6%
június 23.
Dresdner Bank
3 hónapos lekötésű betét
140
6,20%
június 20.
6 hónapos lekötésű betét
100-110
6,40%
június 20.
Postabank
Vállalati betétek
100-200
június 20.
Takarékszámla
125
7,50%
június 20.
HVB
2 hónapos lekötésű betét (5 millió Ft felett)
új termék
9%
június 23.
2 hónapos lekötésű betét (250 ezer Ft felett)
új termék
8,50%
június 23.
Lekötött betétek
200
7,25-8,15%
június 23.
Erste Bank
havi rulírozó betét
9% felett
június 20.
Raiffeisen Bank
3 hónapos lekötésű betét
7,95-9,1%
június 27.
6 hónapos lekötésű betét
7-8,15%
június 27.
12 hónapos lekötésű betét
6,95-8,1%
június 27.



Az alapkamat módosulás közvetlen hatása  

A jegybank irányadó kamata a kereskedelmi bankoknak a jegybanknál elhelyezhető betétek után kapott kamatát határozza meg. A kereskedelmi bankok fölösleges likviditásukat ugyanis alapvetően két módon fektethetik be: vagy a jegybankban betétként, vagy a bankközi piacon kölcsönadják likviditás-hiányos bankok számára. A bankközi piac nemcsak a fölösleg elhelyezésére szolgál, hanem plusz forrásszerzéshez is felhasználható. A jegybanki irányadó kamat hatása ezen a piacon is érvényesül. A Magyar Nemzeti Bank a bankközi kamatok mozgását a kamatfolyosó révén korlátozza, aminek felső és alsó határa az irányadó kamatlábtól 1 százalékra esik. A kamatfolyosó szélein a jegybank hitel és betéti konstrukcióival rendszeres tendereken a kereskedelmi bankok rendelkezésére áll.

Rizikófaktor – lehetséges a bukás

A betéti lekötések magas, 9 százalék körüli kamatainak megvan a veszélye – hangsúlyozta Barcza György. A bankközi és a banki kamatok közötti marge – ha túl szűkre szabják, – a jegybanki feltételek módosulásakor könnyen eltűnhet, adott hitelintézetek számára veszteséget okozva. A 9 százalékos termékeket kínálók a 9,5 százalékos irányadó kamatláb csökkentése esetén ráfizethetnek versenyző magatartásukra. A szakértő ilyen bukásra egyelőre azért nem lát esélyt, mert a kereskedelmi bankok következetesen tartják az 50-100 bázispontos kamatfelárat. A piacszerző igényekkel fellépő bankok helyzetét a jegybank jövőbeni döntései pedig azért nem veszélyeztetik számottevően, mert várhatóan a mostani átárazáshoz hasonlóan gyors iramban fognak reagálni.

Az MNB jövőbeli kamatlépéseit a bankok kétesélyesnek tartják – véli Török Zoltán. Az egy hetes és egy hónapos bankközi hozamok alapján körülbelül 100 bázispontos alapkamat-növelésre spekulálnak a hitelintézetek, de a várakozások nem stabilak, bármelyik pillanatban átfordulhatnak ellenkező irányba. Barcza György ugyanakkor a hosszabb távú – 3 és 6 hónapos hozamokban megmutatkozó 50-150 bázispontos csökkentési várakozásokról számolt be.


Banki futam – fokozódik az átárazási hullám 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik