Belföld

Alkotmányellenes a „házibuli”-rendelet

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette azt a pénzügyminisztériumi rendeletet, amely előírja, hogy az eladó meghatározott esetekben köteles a vevő szándékától függetlenül minden 50 ezer forint feletti vásárlásnál áfás számlát kiállítani - olvasható a Népszabadságban.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman (aki indítványban fordult a testülethez) szerint a rendelkezés megsérti az alkotmány személyes adatok védelmét garantáló, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló passzusait.

A háromtagú – Bihari Mihály, Strausz János, Tersztyánszkyné Vasadi Éva – alkotmánybírósági testület határozatában megalapozottnak találta Péterfalvi Attila megállapításait. Mint a testület tagjai a határozatban kifejtik: „az alkotmány 59. paragrafusában biztosított személyes adatok védelméhez való jognak az a tartalma, hogy mindenki maga rendelkezik személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról.

Személyes adatot felvenni és felhasználni tehát általában csakis az érintett beleegyezésével szabad; mindenki számára követhetővé és ellenőrizhetővé kell tenni az adatfeldolgozás egész útját, vagyis mindenkinek joga van tudni, ki, hol, mikor, milyen célra használja fel az ő személyes adatait”.

Eszerint a gazdasági szféra szereplőinek az életét nem bonyolítja az a rendelkezés, miszerint esetenként az 50 ezer forint feletti vásárlásnál számlát kell kibocsátaniuk.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik