Belföld

Visszakapta jogait a Britton a Pannonplastban

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) a június 27-i határozatában azonnali hatállyal visszaállította a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a Pevdi Kft. tulajdonosi jogait a budapesti műanyagipari holdingtársaságban, a Pannonplast Rt-ben.

Időközben a Kartonpack eladta részesedését tulajdonosának, a Britton Kft-nek. A jogokat a felügyelet a június 16-án kiadott határozatában függesztette fel addig, míg a fenti tulajdonosok bejelentik a Pannonplast Rt-ben lévő befolyásuk mértékét.


Ezt, a felügyelet számára formailag is elfogadható módon, június 27-én tették meg. Eszerint a Pevdi Kft. 11,16 százalékkal, a Britton Kft. pedig 12,12 százalékkal rendelkezik a Pannonplast Rt-ben és, bejelentésük szerint a PSZÁF határozatának értelmében, együttes befolyásuk mértéke 23,28 százalék. Szakértők szerint ezzel a Britton és a Pevdi nem ismerte el, hogy összefonódás van a két tulajdonos között, és nyitva hagyta a jogorvoslat lehetőségét, amiről a Britton managementje korábban már kilátásba helyezett. A Pannonplast alapszabálya egy tulajdonosnak, illetve tulajdonosi csoportnak 12,5 százalékos tulajdonosi jogot engedélyez. A Britton és a Pevdi a Pannonplast április 30-i AGM-jén szerzett irányitást a Pannonplast felett. A PSzÁF már a Pannonplast AGM előtt vizsgálta az összefonódás lehetőségét, de a Pannonplastot a felügyelet, igaz szóban, úgy tájékoztatta, hogy nem talált utalást összefonódásra.

Ezt az AGM után tartott sajtótájékozatón Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója közölte újságírókkal. A mindössze 421 millió Ft jegyzett tőkéjű Pannonplast Rt. saját tőkéje március 31-én 15,95 milliárd Ft volt. A társaság harmadik legnagyobb tulajdonosa egy másik műanyagipari holding, a Karsai Rt., amely versenyben volt a Britton-csoporttal a Pannonplast irányításáért.

A Pannonplast tőzsdei árfolyama a június 14-ei 1.625 Ft-ról 1.400 Ft-ig süllyedt a pénteki zárásig, de a tulajdonosi jogok visszaállítását követően már 2,34 százalékot, 40 Ft-ot emelkedett az árfolyam hétfőn 10.45-ig.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik