Belföld

Vádat emelt a főügyészség a Vecsési számlagyár ügyében

A vecsési számlagyár ügyében 53 vádlott ellen nyújtott be csaknem 100 oldalas vádiratot a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz - mondta el Ihász Sándor osztályvezető ügyész hétfőn.

A vádlottak Horánszki Péter és Tokics Péter irányításával 1997-től valótlan adatokkal cégeket alapítottak, mondta a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője. Az egész országra kiterjedő céghálózatot arra használták, hogy jutalékért hamis számlákat bocsássanak ki, melyeket ténylegesen működő, valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltettek a könyvelésükben. A fiktív számlák mögött nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és ezzel adófizetési kötelezettségüket csökkenthették.

A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják a fiktív cégek alapításához, működtetéséhez. A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést Horánszki Péter, Tokics Péter és társaik gyakorolták. A vádlottak padjára kerültek a számlákat befogadó cégek vezető közül is többen.

A vádlottakat csalással, adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Bűnösségük esetén halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ihász Sándor elmondta azt is, hogy ezúttal csak azoknak a személyeknek az ügyében emeltek vádat, akiknél a büntetőeljárási törvénynek a nyomozás gyanúsítástól számított két éven belül történő befejezésére vonatkozó, kedden hatályba lépő módosítása miatt most kellett érdemi döntést hozni.

Ugyanakkor további húsz cég ügyében tovább folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, és több tucatnyian is lehetnek azok, akiknél a többi vádlotthoz képes viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szünteti meg az eljárást az ügyészség.

Sajtóhírek szerint a vecsési számlagyár ügyében összesen több százmillió forintnyi adót titkoltak el az elkövetők a hatóságok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik