Belföld

Vádat emelt a főügyészség a Vecsési számlagyár ügyében

admin

2003. 06. 30. 17:04

A vecsési számlagyár ügyében 53 vádlott ellen nyújtott be csaknem 100 oldalas vádiratot a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz - mondta el Ihász Sándor osztályvezető ügyész hétfőn.

A vádlottak Horánszki Péter és Tokics Péter irányításával 1997-től valótlan adatokkal cégeket alapítottak, mondta a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője. Az egész országra kiterjedő céghálózatot arra használták, hogy jutalékért hamis számlákat bocsássanak ki, melyeket ténylegesen működő, valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltettek a könyvelésükben. A fiktív számlák mögött nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és ezzel adófizetési kötelezettségüket csökkenthették.

A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják a fiktív cégek alapításához, működtetéséhez. A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést Horánszki Péter, Tokics Péter és társaik gyakorolták. A vádlottak padjára kerültek a számlákat befogadó cégek vezető közül is többen.

A vádlottakat csalással, adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Bűnösségük esetén halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ihász Sándor elmondta azt is, hogy ezúttal csak azoknak a személyeknek az ügyében emeltek vádat, akiknél a büntetőeljárási törvénynek a nyomozás gyanúsítástól számított két éven belül történő befejezésére vonatkozó, kedden hatályba lépő módosítása miatt most kellett érdemi döntést hozni.

Ugyanakkor további húsz cég ügyében tovább folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, és több tucatnyian is lehetnek azok, akiknél a többi vádlotthoz képes viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szünteti meg az eljárást az ügyészség.

Sajtóhírek szerint a vecsési számlagyár ügyében összesen több százmillió forintnyi adót titkoltak el az elkövetők a hatóságok elől.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.