Belföld

Színátlagolással hozzák létre Szerbia és Montenegró zászlaját

24.hu
24.hu

2003. 06. 30. 10:46

Az RTS belgrádi állami televízió vasárnap este jelentette, hogy Svetozar Marovic államfő, Zoran Zivkovic szerb és Milo Djukanovic montenegrói kormányfő egyetértése nyomán a délszláv államunió zászlaja a két tagköztársaság lobogójának színátlagolásával jön létre.

Szerbia, illetve Montenegró zászlaja szinte egyforma: piros-kék-fehér trikolórja van mindkét tagköztársaságnak, azzal a különbséggel, hogy a szerbiai lobogó sötétkék, a montenegrói pedig égszínkék. Kézenfekvő, hogy a két köztársaság alkotta államközösség zászlaja is piros-kék-fehér lesz, azzal, hogy a középső csíknak a két kék árnyalat közötti színe lesz.

Zivkovic megerősítette az RTS-nek, hogy ebben sikerült közös nevezőre jutniuk, s - mint mondta - az egyetlen ésszerű megoldást választották.

Szerbia és Montenegrónak jelen pillanatban nincs sem zászlaja, sem címere, sem himnusza. Hivatalos rendezvényeken, kiváltképpen sporteseményeken kényszerből a volt Jugoszláv Szövetségi Köztársaság jelképeit használják. A jugoszláv trikolór egyébiránt ugyanazokból a színekből állt, mint amilyen színei lesznek az új államunió zászlajának, csak éppen a sorrend fordított: kék-fehér-piros volt a jugoszláv zászló.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.