Belföld

Lakáshitelezés: összegzés és új termék az OTP-nél

Új konstrukciójának bemutatásával kötötte össze az elmúlt közel másfél év értékelését az OTP Lakástakarékpénztár Rt. Az alacsony induló törlesztőrészlete miatt vonzó ajánlat újdonságnak számít a dinamikusan bővülő piacon.

A potenciális hitelfelvevők döntéseiben a törlesztő részletek összege játssza a legfontosabb szerepet – ismertette a hitelfelvevői kör igényeinek felmérését célzó vizsgálat eredményeit Szakonyi Csaba, az OTP Lakástakarékpénztár Rt. alelnök-vezérigazgatója.

Ezt szem előtt tartva dolgozta ki legújabb konstrukcióját a pénzintézet, mely minden államilag támogatott hitelfelvételhez igényelhető. Az OTP támogatott lakáshiteleinek és a lakás-takarékpénztári terméknek a kombinációja húsz százalékkal kisebb kezdő törlesztési kötelezettséget ajánl a futamidő első 66, illetve 100 hónapjában – a hitel típusától függően. Ez lehetővé teszi a hitelfelvevő által vállalt törlesztő részlet változatlansága mellett a magasabb hitelösszeg igénybevételét is.

Fut a szekér

 Lakáscélú és fogyasztási hitelek

Idén májusban a forinthitelek és -betétek átlagkamatlábai nem változtak számottevően, nagyobb mértékű kamatmozgás csak néhány esetben volt megfigyelhető, egyedi hatások miatt – közölte a jegybank hétfőn. A lakáscélú hitelek átlagos kamatlába az előző hónaphoz képest 15 bázisponttal 12,57 százalékról 12,72 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója 28 bázisponttal 16,35 százalékról 16,63 százalékra nőtt. A fogyasztási hitelek kamatlába 47 bázisponttal 20,42 százalékról 19,95 százalékra csökkent, az átlagos hitelköltség mutatója pedig 36 bázisponttal 25,52 százalékról 25,16 százalékra mérséklődött. A háztartási szektornak nyújtott folyószámla hitelek kamatlába 78 bázisponttal 20,66 százalékról 19,88 százalékra csökkent. Az egyéb hitelek kamatlába májusban 96 bázisponttal 11,77 százalékról 10,81 százalékra csökkent májusban.

Az állami támogatásnak köszönhetően az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a lakáshitelek népszerűsége, s a kölcsönök száma napjainkra elérte a 2,6 milliót. Ezzel párhuzamosan a hitelállomány megközelítette az ezer milliárd forintot, mely közel ötszöröse a 1999-es év hozadékának. Csupán az elmúlt évben 42 százalékkal bővült a piac, az újonnan megkötött szerződések értéke 185,5 milliárd forintot tett ki.

„Ahogyan csökken a rés a növekvő jövedelmek és a lakásárak között várhatóan bővülni fog hazánkban a lakossági hitelállomány nagysága” – öntötte szavakba várakozásait Hegedűs Éva az OTP Lakástakarékpénztár Rt. Igazgatóságának elnöke hozzátéve, hogy a magyarországi öt százalékhoz képest az Európai Unió országaiban a nemzeti össztermék 30-40 százalékát is eléri a lakáshitel-állomány.

Ugyancsak nagy a lemaradása a magyar lakástakarék-pénztári piacnak is. Míg Ausztriában a lakosság megközelítően 70 százaléka rendelkezik lakástakarék-pénztári szerződéssel, Magyarországon ez az arány csak 8,5 százalék, ami jelentősen elmarad a csehországi 44 százaléktól, és a szlovákiai 19 százaléktól is. A lakástakarék-pénztárak szerződéseinek száma Magyarországon 848 ezer felett található, míg Csehországban meghaladja a 4 és fél milliót, Ausztriában pedig az 5,2 milliót.

Piaci viszonyok

Az elmúlt másfél év üzleti eredményeivel kapcsolatban Hegedűs Éva kiemelte, hogy az OTP javított piaci pozícióján: 2001. december 31-től 2003. május 31-ig 33 százalékról 58 százalékra növelte piaci részesedését a kihelyezett hitelek összértékének „kategóriájában”, mely elérte a 8,7 milliárd forintot. Miközben a szerződések darabszáma tavaly 129 százalékkal, a szerződések összeg 154 százalékkal emelkedett, a 2 milliárd forint körüli működési költség 94 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az elmúlt évben közel hetvenezer új szerződéssel büszkélkedhet a pénzintézet, az idei év első öt hónapjában pedig további 54 ezer új megállapodás született, mely hatvan százalék feletti piaci részesedést eredményezett. Az új szerződések értéke 57 milliárd forintot tett ki. Az érvényben lévő szerződések kiutalási összege 44,2 milliárd forintra bővült a tavaly év végi 36,4 milliárd forintról. 

OTP + Lakástakarék közös konstrukció összevetés az annuitásos OTP hitellel
(a hitel összege 7 millió forint)
20 évre felvett hitel
Lakástakarék- szerződéssel kombinált
Összevetés
Ft/hó
Ft/hó
Ft/hó
%
Induló részlet
50 640
40 510
10 130
-20 %
10. éves részlet
46 070
53 900
-7 830
17 %
Utolsó részlet
39 380
46 070
-6 690
17 %
Forrás: OTP Lakástakarékpénztár Rt.
Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Afrikai meleg tör Magyarországra

Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de a hétvégén komoly viharokkal fizethetjük meg az árát – tipikus nyári időjárási helyzet alakul ki hazánkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.