Belföld

EU-csatlakozás: későn kapcsoltak a multik

admin

2003. 06. 30. 08:56

A Közép-Európában működő nemzetközi vállalatok tudják ugyan, hogy a 2004-es EU-bővítés érzékenyen érinti majd üzleti tevékenységüket, ennek ellenére elenyésző azoknak a száma, amelyek költségvetési tartalékot hoztak létre a várható kiadások fedezésére.

Az EU-bővítés hatásai címmel, a lehető legváltozatosabb ipari ágazatokban tevékenykedő mintegy száz jelentős közép- és kelet-európai befektető körében végzett felmérést a PricewaterhouseCooper.

Külső segítség kell

A megkérdezettek 89 százaléka tudatában van annak, hogy a bővítés érinteni fogja üzleti tevékenységét, és hogy a változásokra fel kell készülni. A minta kétharmadánál ugyanakkor csupán az idén kezdtek el, vagy ezután kezdenek majd el számolni a csatlakozás következményeivel, felkészülni az EU-bővítéssel együtt járó változásokra. A megkérdezetteknek mintegy fele úgy véli, önállóan, külső segítség nélkül nem lesznek képesek kezelni a bővítésre történő felkészülés folyamatát. A cégek 86 százaléka egyelőre semmiféle költségvetési tartalékot nem hozott létre e célra, a megkérdezetteknek alig 7 százaléka különített el 50 ezer eurót vagy ennél többet.

Számítanak az adórendszer változására

A bővítésre való felkészülést illetően a cégek többsége (68 százaléka) regionális szemléletmódot vall. A válaszadóknak mintegy húsz százaléka úgy véli, a csatlakozás miatt vállalatuk szerkezeti módosításokat is kénytelen lesz végrehajtani. A megkérdezettek legtudatosabban az adózási rendszer módosítását tartják számon, valamint a könyvelési és jelentéstételi rendszert érintő változásokra számítanak. A minta 88 százalékánál úgy gondolják, szükség lesz a könyvelési rendszer EU-normákhoz való igazítására, míg 58 százalék úgy véli, a jelentéstételi rendszernek kell majd változnia. A megkérdezetteknek 45 százaléka gondolja úgy, hogy mindkét szisztéma módosításokra szorul.

Forrás: www.euro.hu


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Brüsszel, 2017. április 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án. 
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.