Belföld

Elkezdődött a kivonulás a Gázai-övezetből

Az izraeli hadsereg vasárnap este kivonult a palesztin önrendelkezésű Gázai-övezet északi részében található Bét-Hanun város körzetéből, és az erről szóló megállapodás értelmében átadta a térség ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak.

Ezt hivatalos közleményben jelentette be az izraeli hadsereg. Hozzátette, hogy erői biztosítani kívánják a váltás sikerét, és folyamatosan figyelik a palesztin biztonsági erők tevékenységét.

Izrael azt követően kezdte meg a kivonulást, hogy három fontos palesztin fegyveres szervezet bejelentette: három hónapra felfüggeszti Izrael-ellenes támadásait. A két lépés áttörésnek minősíthető a 2000 szeptemberétől kiújult erőszaktól terhes izraeli-palesztin viszonyban, és mindkettő megfelel az amerikai közvetítéssel gyakorlatba iktatandó nemzetközi béketervnek – jelentette a Reuters hírügynökség.

Palesztin illetékesek megerősítették, hogy az izraeli kivonulás a szóban forgó körzetből megtörtént. A péntek este született megállapodás alapján Izrael várhatóan még további körzeteket hagy el, köztük a ciszjordániai Betlehemét is.

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök vasárnap üdvözölte a fegyveres csoportok tűzszüneti bejelentését. A palesztin Wafa hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a palesztinok soraiban megőrizzék az egységet, és úgy vélte, ennek érdekében további párbeszédre van szükség.

A palesztin tűzszünet és az izraeli kivonulás elősegítheti az erőszak csökkenését a palesztin területeken. Vasárnap este mindazonáltal már történt egy incidens a ciszjordániai Hebron közelében: palesztinok egy zsidó telepen tartózkodó katonákra lőttek. Sebesülés nem történt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik