Belföld

Elhunyt Katharine Hepburn, a legendás színésznő

Kilencvenhat éves korában elhuny Katharine Hapburn. A négy Oscar-díjjal kitüntetett amerikai színésznőt otthonában érte a halál - számol be a New York Times. Hepburn 43 filmben játszott, díjai mellett további nyolc alkalommal jelölték Oscarra, amivel az idei évig rekordernek számított Meryl Streeppel együtt. Streep éppen idén körözte Hepburnt, minthogy 2003-ban 13-szor is jelölték az Academy Awardra.

Hepburn és az Oscar-díj neve szorosan összefonódott egymással: bár a színésznő sohasem vette át a díjat, az angolul Academy Award-nak nevezett elismerést a filmtörténészek szerint elsőként 1934. március 18-án emlegették írásban is Oscarként. Sidney Skolsky ugyanis úgy számolt be az akkori díjkiosztóról, hogy Hepburn nem jelent meg az elismerés átvételekor. (Az Oscar elnevezés egyébként a díjjal járó szobrocskára utalt már akkor is.)


Hepburn a női divatot is formálta: a ruhatervezők amerikai szövetsége életmű-díjjal tüntette ki a nyolcvanas évek közepén, mivel ő járult hozzá talán a leginkább a nadrágviselet elterjedéséhez a gyengébbik nem körében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik