Belföld

Alkoholproblémákkal küzd a hollandok 4,6 százaléka

A Trimbos függőségkutató központ által végzett felmérés szerint a 18–65 éves korosztályban minden tizenegyedik holland alkoholproblémákkal küzd, s a 16 millió fős lakosságból mintegy 325 ezer személy alkoholista.

További 400 ezer állampolgár, főként férfiak és fiatal fiúk rendszeresen túlzott mértékben fogyasztanak alkoholt, s ez a probléma jelentős mértékben sújtja a fiatal, magas képzettségű nőket is, áll a központ jelentésében. A Trimbos figyelmeztetett, hogy az alkoholproblémákkal küszködők körében sokkal nagyobb a valószínűsége a depresszió és a pánikbetegség kialakulásának. A statisztikát az Országos Drogellenőrzési Központ állította össze, amelyet abból a célból alapítottak, hogy a lehető legtárgyilagosabb módon térképezze fel a holland lakosság alkohol- és drogfogyasztási szokásait.

Háromszor kérdezték meg: iszik-e

Hollandia egyike Európa azon néhány országának, amelyek rendszeresen részletes statisztikákat készítenek a függőség különböző magatartásformáiról. Az alkoholizmussal kapcsolatos adatokat egy, az elmebetegségekről, azok előfordulásáról készült felmérés során gyűjtötték – a kutatásban több mint hétezer, 18 és 65 év közötti személy vett részt. A felmérés három éve alatt minden résztvevőt háromszor kérdeztek meg alkoholfogyasztási szokásairól és pszichikai állapotáról, így folyamatok, tendenciák nyomon követésére is lehetőség nyílt.

Diplomás nő és magányos városi férfi veszélyben

A tanulmány szerint a lakosság 4,6 százaléka alkoholista, s további 3,7 százalék rendszeresen túlzott mértékben fogyaszt alkoholt. Az adatokból kiderül, hogy a magas képzettségű nőket nagyobb mértékben veszélyezteti a kábítószer-függőség, a háztartásbeli nőket pedig kevésbé érinti ez a probléma, mint a munkahelyen dolgozókat.

A magányos férfiak veszélyeztetettebbek, mint nős társaik, ugyanígy a nagyvárosokban élő férfiakat is nagyobb mértékben sújtja az alkoholfogyasztás problémaköre, mint a kisebb településeken élőket, áll a jelentésben.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik