Belföld

Titkolt munkabalesetek

Szerdán a Sajó-híd építése közben két rosszul rögzített hídelem lezuhant. Egy építőmunkás meghalt, társának a lábát amputálni kellett. Egy héten belül ez volt a harmadik halálos munkahelyi baleset - írja a Népszabadság.

Az elmúlt tíz évben – ha csak a statisztikákat nézzük – látványosan javult a munkavégzés biztonsága. 1992-ben még több mint 45 ezer munkahelyi balesetet regisztráltak. 2002-ben pedig az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adatai szerint 25 ezernél alig valamivel több munkabalesetet jelentettek a foglalkoztatók.

Ezek az adatok azonban kevéssé megbízhatóak. A KSH 1999-ben végzett felmérése során ugyanis a munkavállalók 1,5 százaléka – majdnem 50 ezer ember – számolt be arról, hogy abban az évben munkahelyi balesetet szenvedett. Az OMMF-hez ugyanabban az évben kevesebb, mint 27 ezer bejelentés érkezett. A vizsgálat tehát igazolta a szakértői becsléseket, amelyek szerint az eseteknek legalább a felét eltitkolják. Az, hogy a halálos kimenetelű belesetek száma még nőtt is az elmúlt öt évben, szintén arra utal, hogy sem a munkafegyelemben, sem a munkavédelemben nem történt alapvető változás.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik