Belföld

Németh Imre pozitívnak tartja a reformok irányát

Bár az agrárreform számos részlete még további tisztázásra szorul, a földművelésügyi tárca vezetője alapjában véve elégedettnek mondta magát a tárgyalások eredményeivel.

Németh Imre csütörtökön a Bruxinfo brüsszeli tudósítójának elmondta, hogy a csütörtök hajnali órákban nyélbe ütött alku megteremti a csatlakozás feltételrendszerét. A miniszter különösen fontosnak nevezte, hogy a források átcsoportosítása révén 2007-től nagyobb támogatásra számíthatnak a csatlakozó államok.

Németh a pozitív eredmények közé sorolta, hogy a reform két kulcseleme, a közvetlen kifizetések fokozatos csökkentése (degresszivitás) és a pénzek vidékfejlesztésre való átcsoportosítása az átmenet ideje alatt nem vonatkozik majd az újonnan csatlakozó országokra. Korábban voltak olyan félelmek, hogy az EU a jelenlegi tagok számára évről-évre fogyatkozó támogatási szinthez méri majd az új tagok lassan növekvő közvetlen kifizetéseit, amelyek így volumenükben csökkennének a tavaly decemberben, Koppenhágában kötött egyezséghez képest.

Az agrártárca vezetője a reform – szavai szerint „az igazodás” – alapvető irányát hosszabb távon kedvezőnek tartja a hazai mezőgazdaság számára, akárcsak a vidékfejlesztési források növekedését és a piacszabályozás terén elfogadott módosításokat. A miniszter azt is üdvözölte, hogy a tagállamok széles választási lehetőséget kapnak majd a reformok végrehajtása során.

Németh sikerként könyvelte el, hogy a gabonafélék intervenciós ára nem változik, a kukoricát és a gabonatakarmányokat is beleértve, amelyeket a tárgyalások egy szakaszában ilyen veszély fenyegetett.

A földművelésügyi tárca vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a most elfogadott reform fontos technikai részletei még meglehetősen homályosak a csatlakozó országok számára. A nyitott kérdések tisztázása szeptemberben várható. A miniszter által elmondottak alapján a legfontosabb nyitott kérdés, hogy az EU az intervenciós árak csökkentésével a csatlakozó országokat is a jelenlegi tagállamokhoz hasonló kompenzációban részesíti-e. Egyelőre az sem világos, hogy az egységes gazdasági támogatási rendszerben az új tagoknál majd milyen bázisidőszakok lesznek (a jelenlegi tagoknál 2000-2002). Németh Imre szerint a koppenhágai bázisértékek megőrzése kedvező lenne.

Továbbá nem áll rendelkezésre elegendő információ annak eldöntésére, hogy Magyarország elfogadja-e a közvetlen kifizetések egyszerűsített rendszerét, amely az egységes farmi kifizetéshez hasonlóan területhasználati alapú támogatás. Németh elismerte, hogy a CAP-reform több most elfogadott eleme is az egyszerűsített rendszer átvétele mellett szóló érv, de hangsúlyozta, hogy mindaddig nehéz állást foglalni, amíg nem tudjuk, hogy a nemzeti kiegészítő támogatásokat milyen feltételekkel és milyen szektorokban alkalmazhatjuk. A miniszter furcsállná, ha az EU nem járulna hozzá a nemzeti kiegészítéshez számos területen, miközben a CAP-reformban utat engedett a regionalizmusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik