Belföld

Klebelsberg Kuno-díjjal tüntették ki Oláh Györgyöt

Oláh György Nobel-díjas kémikust Klebelsberg Kuno-díjjal tüntették ki pénteken a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) doktoravató ünnepségén

Az oktatási intézmény által alapított díjat azok kaphatják, akik az egyetemen, vagy az egyetemhez kapcsolódóan jelentőset alkottak és a tudományos eredmények, kulturális értékek nemzetközi megismertetéséhez nagymértékben hozzájárultak.

“Az ország jövője azon múlik, mit tud a képzett tehetséges fiatalság nyújtani” – mondta az ünnepségen Oláh György, hozzátéve, hogy ebben a munkában az oktatásnak kiemelkedő szerepe van.

Oláh György 1927-ben született Budapesten. A műszaki egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd doktori címet. Az egyetemen, majd az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetében dolgozott. 1956 óta külföldön él, előbb Kanadában, majd 1964-ben az Egyesült Államokban telepedett le. 1965-től a clevelandi Case Western Reserve Egyetem, 1977-től a dél-kaliforniai egyetem professzora, jelenleg a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatója. Munkásságáért 1979-ben Humboldt-díjat, 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. 2001-ben a magyar tudomány területén szerzett kimagasló érdemeiért Corvin-lánccal tüntették ki.

Oláh György és az SZTE Szerveskémiai Tanszéke között 1989-ben alakult ki tudományos kapcsolat. A több éven keresztül hivatalosan is támogatott kutatási együttműködések után – melynek eredménye számos publikáció és egy könyv, amelyet Molnár Árpád tanszékvezető professzorral közösen írt – továbbra is lehetőség nyílik arra, hogy fiatal kutatók hosszabb tanulmányúton dolgozzanak a Loker intézetben – hangzott el.

A díj átvétele után Oláh György elmondta: a Szegedről érkezett kutatókban kiváló tudósokat és embereket ismert meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik