Belföld

Kis haladék a kényszervállalkozóknak

A munkaügyi ellenőrzés során a Munka törvénykönyvének kényszervállalkozókra vonatkozó módosítása után első alkalommal a jogsértés megszüntetésére határidőt jelöljenek ki a felügyelők, bírságot csak a második alkalommal szabhatnak ki.

Adott-e a kormány olyan utasitást, hogy a Munka Törvénykönyv változásai miatt fél évig nem kell ellenőrizni a kényszervállalkozókat? – hangzott el a kérdés az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Nincs utasítás csak útmutató. Ebben pedig az szerepel, hogy a munkaügyi ellenőrzés során a Munkatörvénykönyvének kényszervállalkozókra vonatkozó módosítása után első alkalommal a jogsértés megszüntetésére határidőt jelöljenek ki a felügyelők, bírságot csak a második alkalommal szabhatnak ki, válaszolta az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén a kormányoldal a munkavállalói oldal kérdésére. A kormányoldal megerősítette, a munkaügyi ellenőrzések folynak tovább.

A munkavállalói oldal szerint tárgyalásra alkalmatlan a társadalombiztosítási alapok felügyeletéről szóló törvénymódosító javaslat. Kifejtették, nem akarják visszaállítani a korábbi önkormányzati formát, egy olyan szervet szeretnének, melynek érdemi ellenőrzési funkciója van. A munkáltatói oldal tárgyalási alapnak tekinti a mostani előterjesztést. A vita végén megállapodtak abban, hogy a kormány újragondolja és a későbbiekben visszahozza a tanácsba a TB alapok kontrolljának kérdését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik