Belföld

IHM: felfüggesztett pályázati kifizetések

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) felfüggesztette a kifizetéseket nyolc olyan informatikai beruházási pályázat esetében, amelyeket még a tárca jogelődje, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKB) írt ki - áll a minisztérium pénteki közleményében.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2002-ben vizsgálatot kezdeményezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (KEHI) a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKB) által 2001 és 2002-ben kiírt pályázatokra vonatkozóan. A KEHI a vizsgálat során hiányosságokat tárt fel, és belső felülvizsgálatot kezdeményezett. Az IHM a felülvizsgálat befejezéséig 8 pályázat esetében a kifizetéseket felfüggesztette.

A KEHI 2002. decembere és 2003. júniusa között vizsgálta a költségvetési szervek informatikai beruházásainak célszerűségét és hatékonyságát, különös tekintettel a MeH Informatikai Kormánybiztossága 2002. évi kifizetéseinek jogszerűségére. A KEHI az IKB által kiírt 22 pályázat közül 11 szabályszerűségét vizsgálta, és közülük 10 esetében a vonatkozó jogszabályok sorozatos megsértését állapította meg.

A feltárt hiányosságokra hivatkozva a KEHI kezdeményezte az IKB jogutód Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál az SZT-IS-3, SZT-IS-3/B, SZT-IS-4, SZT-IS-5, SZT-IS-8, SZT-IS-9, SZT-IS-16, SZT-IS-17 kódszámú pályázatok előkészítésének, lebonyolításának és szerződéskötéseik módjának felülvizsgálatát. Az IHM a KEHI által kezdeményezett felülvizsgálatot megkezdte, illetve a KEHI megállapításai alapján felszólította a Magyar Államkincstár Rt.-t a kifizetések további intézkedésig történő felfüggesztésére. A kifizetések a felülvizsgálat lezárta után, a vizsgálat eredményének figyelembevételével haladéktalanul folytatódni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik