Belföld

Belga és amerikai vélemények a mezőgazdasági reformról

A belga kormány bizonytalanul, a gazdaszövetségek csalódottan fogadták az EU közös mezőgazdasági politikájának (CAP) csütörtökön elfogadott reformját.

Annemie Neyts mezőgazdasági miniszter szerint még nem látni, milyen hatással lesz a reform a mezőgazdákra. Hangsúlyozta viszont, hogy ha a támogatások elosztása módosul is a következő években, a mezőgazdaságra szánt összegek változatlanok maradnak, viszont a gazdáknak át kell állniuk az új rendszerre, könnyebben kísérletezhetnek új termékekkel, azonban jobban figyelmbe kell venniük a környezetvédelmi szempontokat.

Noel Devisch, a flamand gazdaszövetség elnöke ezzel szemben úgy vélekedett, hogy már az Európai Bizottság eredeti reformjavaslata is rossz volt, és a miniszterek döntése is az. Ő azzal érvel, hogy a mezőgazdaság támogatása igenis csökkenni fog, egy évi 250-300 ezer liter tejet termelő gazdaságban például a felvásárlási ár csökkenése és a kompenzáció után az évi bruttó jövedelem 7 ezer euróval csökken. És még ezután várható a következő csapás, a világkereskedelmi tárgyalásokon – mondta.

Az ország déli felén, Jean-Pierre Champagne, a vallon gazdaszövetség főtitkára ugynígy vélekedett. Számításai szerint a gazdák jövedelme a következő három év alatt 15-20 százalékkal csökken. A máris nehézségekkel küszködő gazdaságok beszüntetik a tevékenységüket, a nagyobb birtokoknál fog koncentrálódni a mezőgazdaság. Mivel a termelés nagyrészt bérelt földeken folyik, a szerződések lejárta után a tulajdonosoknak elég lesz visszavenniük a földet, zsebrevághatják az egységes uniós mezőgazdasági támogatást és nem termelnek semmit.

A belga liberális Le Soir azt emelte ki, hogy a reform hátat fordít a piacot torzító támogatási rendszernek, az amerikaiak azonban joggal mutatnak rá, hogy a segélyek szintje szinte semmit sem változik. A világkereskedelmi tárgyalások következő fordulóján viszont most már több esély van az előrelépésre, mert a CAP változatlan fenntartása eddig elzárta az utat. Márpedig addig nem lesz megállapodás az áruk és a szolgáltatások cseréjének liberalizálásáról, amíg mindenben nem lesz megegyezés.

A konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE) úgy értékelte, hogy az EU barkácsolt egy kicsit a világkereskedelmet torzító közös agrárpolitikáján, de a franciák ellenállása miatt a lényeg alig változott. A reform kissé javítja az esélyeit a WTO megállapodásnak, de az egész bizarr reformot az magyarázza, hogy a franciák nem tűrték a mezőgazdasági támogatások csökkentését. A reform lényege az, hogy ezután is ugyanannyi támogatást adnak a gazdáknak, mint eddig, csak nem kell cserébe termelniük semmit, így az EU engedhet majd a cancuni tárgyalásokon.

Az európai fogyasztók viszont ezután is hatszor annyit fizetnek a cukorért, mint az amerikaiak. A CAP nem garantálja a jövedelmet és vele a jövőt a termelőknek, és nem garantál versenyképes árakat a fogyasztóknak – írta az újság.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik