Belföld

Pörög a zalai gyógyturizmus: Zalakaros bővült, Letenyén új fürdő nyílt

Zalakaroson 360 millió forint költséggel elkészült fürdő- és gyermekmedencéket, Letenyén 450 millió forintért megépített új termálfürdőt avatott fel Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) turizmusért felelős államtitkára csütörtökön.

“Példaértékű Zalakaros és gyógyfürdőjének sokoldalú fejlesztése, ezáltal idegenforgalmi vonzerejének növelése úgy, hogy néhány évtized alatt 750 lakosú faluból kétezer lelket számláló és évente közel egymillió vendéget fogadó kisváros, üdülőváros lett” – hangsúlyozta a zalakarosi ünnepségen Pál Béla.

Az Európai Unióba viendő magyar értékek közé tartoznak a gyógy- és termálfürdők, a kulturális és néphagyományok, a gasztronómiai és borkülönlegességek is. A gazdasági húzóágazattá váló idegenforgalom eme értékei együtt találhatók meg a nemzetközleg ismert zalai fürdővárosban – tette hozzá.

“Célunk, hogy a magyar emberek számára is jobb turisztikai, pihenési, egészségmegőrzési lehetőségeket biztosítsunk; ezért is emeltük az idén 150 százalékkal az üdülési csekkek értékhatárát és 20 százalékkal a gyógyfürdői kezelések támogatását” – mutatott rá.

Horváth Vencel, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Rt. elnök-igazgatója a különlegesen kialakított családi, valamint “dühöngő” és gyermekmedencéket, és a hozzájuk kapcsolódó csúszdát, kilátót és öltöző-zuhanyozó blokkot, valamint a négy hektáros öntözött új parkterületet mutatta be.

Az elnök-igazgató az MTI-nek elmondta: a bruttó 360 millió forint értékű és a Széchenyi-terv 43 százalékos támogatásával megvalósult beruházást jövőre több medencefelújítás és élményfürdő építése követi. Ezek közel 1,2 milliárd forintba kerülnek majd. “A célunk: váljon mindinkább családi rekreációs központtá a karosi fürdő” – hangsúlyozta.

Zala megye nyolcadik termáltelepülése lett Letenye, miután a nap folyamán 450 milliós költséggel megépült új termálfürdőt is átadott Pál Béla a határvárosban. Rostonics László polgármester az MTI-vel közölte: a feszített víztükrű 33 méteres nagymedencéből, egy gyermekmedencéből, valamint homokos strandröplabda- és futballpályából, kiszolgáló egységekből álló termálfürdőt önerőből építtette a város, megalapozva ezzel az idegenforgalmat.

A létesítmény különlegessége, hogy a 300-500 éves fákkal ékesített Szapáry-kastély ősparkjában kapott helyet. A fürdő 49 Celsius fokos, 1.250 méter mélyből feltörő vizét egy erre a célra fúrt hidegvizes artézi kútból hűtik 28-30 fokosra. “A jövőben egy-egy fedett, illetve ülőfürdőt is szeretnénk építeni” – mondta a letenyei polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik