Belföld

Pannonplast-ügy – újabb adalékok

A Britton Kft. cáfolta a FigyelőNetnek, hogy a romániai Mudura Sándorék részt vettek volna a Pannonplast felvásárlásában. Éppen hogy Pannonplast-részvényeket adtak el a Brittonnak.

A Világgazdaság szerdai cikke szerint a lap birtokába jutott dokumentumok arra utalnak, hogy a Pannonplastban részesedést szerző Britton olyan
Pannonplast-ügy – újabb adalékok 1

kereskedelmi képviselettől kapta a felvásárláshoz szükséges pénz jelentős részét, amely jog szerint nem is létezhetne, hiszen az általa képviselt írországi cég évekkel ezelőtt megszűnt – erről szerdán a FigyelőNet is beszámolt. A lap információi szerint az ír Montrade vállalat 2000 decemberében megszűnt, kereskedelmi képviseletét azonban csak idén március 19-én törölték a cégbírósági nyilvántartásból.


A Betonútépítő is a képbe került

A Magyar Nemzet csütörtöki híre szerint az Állami Autópálya Kezelő Rt. (Á AK) nem is a Brittontól vásárolt a K&H Equities Kft. közreműködésével állampapírokat, hanem a Betonútépítőtől. A Betonútépítő ugyanis szintén részt vett a Pannonplast-felvásárlásban, és ebből, állampírok értékesítéséből finanszírozta a részvények megvételét. A FigyelőNet információi szerint a Pannonplast közgyűlésén a Betonútépítőnek egyébként csak néhány százalékos részesedése volt a Pannonplastban, tehát nem volt meghatározó nagyságrendű a pakettje.

Montrade és Britton


A Montrade-képviselet több száz millió forintos vételárat fizetett. Ezzel kapcsolatosan Mészáros János, a Britton ügyvezetője úgy nyilatkozott: szerinte a tranzakció azt igazolja, hogy nem szorultak állami tulajdonú cég forrásaira, miként azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábban vélelmezte.

Az üggyel kapcsolatban Kerék Csaba, a Britton Kft. másik ügyvezető igazgatója csütörtökön a FigyelőNetnek határozottan cáfolta, hogy állami forrást vett volna igénybe cégük a Pannonplast-részvények felvásárlásához. Szerinte egy valószínűleg létező, prudens társaságtól kaptak forrásokat, amelynek számlája egy neves angolszász nagybanknál volt. Kerék a szerződéskötésről elmondta, hogy ellenőrizni nem tudják a cégek eredetét, de azt látták, hogy a számla egy igen komoly pénzintézetnél volt nyilvántartva.


Újabb PSZÁF-felszólítás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ismételten felszólította a Pevdi Kft.-t, a Britton Kft.-t és a Kartonpack Rt.-t, hogy jelentsék be befolyásuk mértékét a Pannonplast Rt.-ben. A Magyar Tőkepiacban csütörtökön megjelent határozattal a felügyelet egyúttal felfüggesztette a három társaság tulajdonosi jogainak gyakorlását a Pannonplastban. A három cég a PSZÁF korábbi, hasonló tárgyú felszólítására június 19-én közzétette befolyásának mértékét. A mostani határozat indoklása szerint azonban a korábbi bejelentésből “nem derült ki, hogy a nevezett társaságok a Pannonplast Rt.-ben összesen – egyetlen, egységes befolyás keretében – 23,28 százalékos befolyással rendelkeznek.”

Muduráék nem finanszíroztak, hanem eladtak


Kerék Csaba reagált azokra a hírekre is, amelyek Mudura Sándor romániai vállalkozóval kapcsolatosak. Mint elmondta, Mudurának és fiának nem volt köze a Pannonplast-ügylet finanszírozásához, hiszen Mudura fiának cégétől éppen hogy Pannonplast-részvényeket vásárolt a Britton. Ezek nagyságrendje nem volt jelentős, hiszen körülbelül egy százaléknyi papírról volt szó, amelynek értéke körülbelül 40 millió forintos nagyságrendű.

Mudura Sándorról közismert, hogy egy nagyváradi plazaépítésben érdekelt, a Britton Kft.-vel közösen. A plazaépítéshez a magyar Eximbank adott hitelt, amit több újság is azzal hozott összefüggésbe, hogy Mudura igen jó baráti viszonyban áll Medgyessy Péter miniszterelnökkel. A Britton Kft. ügyvezetője ennek kapcsán újra hangsúlyozta, hogy a Pannonplast-ügylet finanszírozásához Muduráéknak semmi közük nem volt, viszont a Britton és Muduráék is természetesen továbbra is érdekeltek a nagyváradi létesítményben, annak ellenére, hogy a Britton éppen a Pannonplast-felvásárlás finanszírozása végett értékesítette bizonyos külföldi érdekeltségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik