Belföld

Nyilatkozatban utasította el a kedvezménytörvényt a szlovák kormány

A szlovák kormány nyilatkozatban utasította el a magyar kedvezménytörvényt, mert az Pozsony szerint a módosítás után is ellenkezik a szlovák fél álláspontjával.

Pozsony felszólítja a magyar kormányt, hogy ne érvényesítse a kedvezménytörvény Szlovákiát megcélzó rendelkezéseit és egyoldalú lépéseivel ne kényszerítse a szlovák felet arra, hogy ellenintézkedésekkel vessen gátat a magyar jogszabály szlovákiai érvényesítésének.

A szlovák kormánypártok miniszterei a nyilatkozat mellett, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kormánytagjai pedig ellene szavaztak a csütörtökön elfogadott nyilatkozatnak.


Medgyessy-interjú az újvidéki Magyar Szóban
 
Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a kormány kitart a kedvezménytörvény eredeti célja mellett, de a magyar diplomácia az erélyes fellépést nem azonosítja az álláspontok vak, rugalmatlan képviseletével, s arra törekszik, hogy értelmes kompromisszumok szülessenek. A miniszterelnök az újvidéki Magyar Szó című lapnak adott interjújában megismétli, hogy felelősséget érez a határon túli magyarok sorsa, szülőföldjükön való boldogulása iránt, ezért érzékenyen figyeli véleményük alakulását a magyar kormánnyal kapcsolatosan. A kormány kitart a kedvezménytörvény eredeti célja mellett, s arra törekedett, hogy a módosítások ne szűkítsék, inkább bővítsék a kedvezmények körét.


Medgyessy rámutat arra, hogy Budapest “hosszú, több lépcsős és ismétlődő tárgyalásokat” folytatott az Európai Unióval, az Európa Tanáccsal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel, illetve a szomszédos országok képviselőivel.


A magyar diplomácia az erélyes fellépést nem azonosítja az álláspontok vak, rugalmatlan képviseletével. Arra törekszik, hogy értelmes kompromisszumok szülessenek. A kormány az előkészítő munka nyomán terjesztette módosító javaslatait a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) májusi ülése elé. Kulcsfontosságú szempontnak azt tekintette, hogy a módosításokat a határon túli magyarok elfogadják. Ez megtörtént, ugyanakkor sajnálatosnak tartjuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült teljes egységet elérni a Máérten. Mégis a határon túli magyarokat képviselő szervezetek döntő többsége a kormány javaslataival egyetértett – mutat rá Medgyessy Péter.


A miniszterelnök szerint az új utazási rend 2003. őszi bevezetésével Magyarország kész biztosítani minden olyan kedvezményt Szerbia és Montenegró állampolgárainak – köztük a vajdasági magyaroknak -, amelyet az EU szabályai megengednek, valamint nem sérti a hatályos magyar jogrendet és megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Fontos ugyanakkor, hogy Szerbia és Montenegró mielőbb teljesítse a feltételeket, hogy lekerülhessen a vízumkötelezett államokat tartalmazó uniós listáról, s ehhez Budapest kész támogatás nyújtani.


A délvidéki magyarság által szorgalmazott kettős állampolgársággal kapcsolatosan a miniszterelnök rámutatott, hogy a magyar alkotmányjog egyetlen, oszthatatlan magyar állampolgárságot ismer, és a hatályos törvényi szabályozás megegyezik a nemzetközi normákkal. A nemzetközi viszonylatban csak a tényleges állampolgári kötelék ismerhető el, korlátozott jogosítványokkal rendelkező állampolgári kategóriát a magyar és a nemzetközi jog sem ismer.


Medgyessy szerint az ilyen “állampolgárságot” szorgalmazók kiindulópontja, hogy a magyar állampolgárságra való igényt a magyar nemzethez tartozás alapozza meg, de az állampolgárság az államhoz, nem pedig a nemzethez kötődő fogalom, illetve jogintézmény.


A kormányfő hangsúlyozta: a magyar jog nem zárja ki, hogy valamely szomszédos állam állampolgárságával rendelkező személy a magyar állampolgárságba honosítható legyen, s a magyar nemzetiségűek esetén a törvény kedvezményes honosítási feltételeket állapít meg. Így az egy éve magyarországi lakóhellyel rendelkező személy már kérheti a honosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik