Belföld

Deutérium mentes víztől csökken a rák

A KSH legfrissebb adatai szerint 2002-ben tovább folytatódott az a kedvező tendencia a rákhalálozási mutatók tekintetében, ami 2000-től figyelhető meg. Ezzel a tavalyi év már a harmadik év a sorban, amikor a korábban évtizedeken keresztül folyamatosan emelkedő daganatos halálozás csökkenést, ill. stagnálást mutat.

A lehetséges okok köre természetesen igen tág, hiszen roppant komplex kérdésről van szó, de Somlyai Gábor biológus szerint, aki a csökkentett deutérium-tartalmú vízzel folytat klinikai vizsgálatokat, és készítményét állatgyógyászati célra már törzskönyvezték daganatellenes gyógyszerként, azt feltételezi, hogy a kedvező változásokban azoknak a kiegészítő kezeléseknek van döntő szerepe, melyek az elmúlt években jelentek meg Magyarországon.

Somlyai Gábor elmondta, hogy a Preventa-105 csökkentett deutériumtartalmú víz 2000-ben történő piacrakerülése után biztos volt benne, hogy a rákhalálozási mutatók országos szinten kedvező változásokat fognak mutatni. Ez a kedvező fordulat a több évtizede folyamatosan romló tendencia után 2000-ben be is következett (lásd táblázat), és tartósnak bizonyult, miután a 2001-es stagnálást követően a tavalyi év rákhalálozási mutatói ismét csökkenést mutattak annak ellenére, hogy az össz-halálozás tavaly emelkedést mutatott a 2001-es adatokhoz képest.


Év Daganatos halálozás
1970 22.639
1980 27.937
1990 31.221
1999 34.255
2000 33.679
2001 33.757
2002 33.537


A KSH adatai szerint abszolut értékben 718-cal kevesebben haltak meg daganatos betegségben 2002-ben, mint 1999-ben. Ez a változás különösen akkor érdemel kitüntett figyelmet, ha figyelembe vesszük, hogy 1970 és 1999 között minden évben átlagosan 400-zal nőtt a daganatos halálozás, mintegy 11 ezerrel növelve az évenként elhunyt betegek számát. Az elmúlt harminc év során mindössze háromszor fordult elő, hogy két egymást követő évben minimális (20-100) csökkenést mutattak az adatok.

Az elmúlt tíz év tapasztalata egyértelműen utal a deutériummegvonás daganatellenes hatására. A Preventa-105 fogyasztásának illesztése a konvencionális kezelésekhez eddig is jelentősen javította a betegek esélyeit, de az eredmények tovább javulhatnak, ha általánosan elterjed a készítmény alkalmazása. Csökkenthető a visszaesések száma, ha a betegek a sikeresen lezárult konvencionális kezelések után még 4-8 hónapig fogyasztják a Preventát, és ezt követően évente 2-3 hónapos kúrát tartanak, amikor a napi folyadékbevitelt Preventával helyettesítik. Hasonló módon ajánlott azoknak is fogyasztani a készítményt, akiknél a kezelés 1-3 éve ért véget, és állapotuk változatlanul jó.

A Preventa-fogyasztás és a rákhalálozási mutatók kedvező változása közötti összefüggésre számos jól kontrollált kísérlet és klinikai vizsgálat utal. A fázis II. klinikai vizsgálatban szignifikánsan kevesebben haltak meg a csökkentett deutériumtartalmú vizet fogyasztók közül (22-ből 2-en haltak meg), mint a placebo csoportban (22-ből 9-en haltak meg), akik csapvíznek megfelelő deutériumtartalmú vizet fogyasztottak. További klinikai tapasztalatok mutatják, hogy tüdőrákos betegek esetében a medián, az az időtartam, amin belül a betegek fele meghal, a nemzetközileg tapasztalt nyolc hónapról 24 hónapra nőtt a Dd-vizet fogyasztók körében. Az előrehaladott stádiumú emlőtumoros betegeknél másfél évről három és fél évre nőtt ez az érték. Az állatgyógyászati praxisban négy éve alkalmazott csökkentett deutérium-tartalmú daganatellenes állatgyógyszer (Vetera-DDW-25 A.U.V.) a kezelt állatok 70-80%-ának esetében eredményezett javulást, gyógyulást, káros mellékhatások kiváltása nélkül.
Az alapkutatási eredmények azt is igazolták, hogy a D-megvonással gátolható annak a génnek a működése, melyről köztudott, hogy gátlása segíthet a rák megelőzésében. Ez azt is jelenti, hogy jelentősen csökkenthető lenne a rák gyakorisága, ha a 40 év feletti lakosság két-három évente 1-2 hónapig fogyasztaná a Preventát.

Sajnálatos ellentmondás, hogy miközben az orvosok jelentős része betegein keresztül nap mint nap tapasztalja a deutériummegvonás daganatellenes hatását, addig a hivatalok részéről továbbra sincs elmozdulás abba az irányba, hogy elismerjék a D-megvonásban rejlő terápiás lehetőséget.
Az egészségügyi kormányzatnak mindenképpen oda kell figyelnie a tudományos eredmények jelentőségére, a legfrissebb statisztikai adatokra, és elemezni ezek okait. Fel kell ismerni, és a megfelelő szakmai és erkölcsi támogatásban részesíteni a tudományosan megalapozott kiegészítő terápiákat, melyeknek fontos szerepük van a konvencionális onkológiai kezelések eredményességének további javításában, a betegek jobb életminőségének és hosszabb várható élettartamának biztosításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik