Belföld

Negyedére csökkenhet a lakáshitelek adókedvezménye

A Népszava információi szerint szeptemberben várható a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény rendjének megváltoztatása.

A kormány már régóta fontolgatja, hogy csökkenti a jóváírás évi 240 ezer forintos felső határát, s valószínűleg csak a törlesztőrészletek kamataira lehet majd igénybe venni a kedvezményt. Ez azt jelentené, hogy az eddigi negyedére apadna a támogatás.


Jelenleg az év során a hiteltörlesztésre fordított összeg 40 százalékát írhatják le személyi jövedelemadójukból a hitelintézetek ügyfelei, s minden esztendőben maxiumum 240 ezer forintig terjed a kedvezmény. A változtatás kapcsán három lehetőség merült fel: teljesen megszűntetnék, felére csökkentenék, illetve csak a kamat mértékéig engedélyeznék a jóváírást. Ez utóbbi változat bevezetése a leginkább esélyes a lakásügyi kormánymegbízott szerint. “Egyelőre azonban nincs napirenden a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmények változtatása, nem fogom kezdeményezni azt” – nyilatkozta lapunknak Csabai Lászlóné. Hozzátette: ez várhatóan az adótörvényekkel egyidejűleg kerül a parlament elé.

Más forrásokból viszont úgy értesült a Népszava, hogy szeptemberre időzítik az újítások hatályba lépését. Igaz, ez esetben is csupán a jövő év elejétől vezethetik be a rendelkezéseket, hiszen év közben nem lehet az adózókat hátrányosan érintő intézkedéseket bevezetni.

A kormány szándéka egyébként érthető, hiszen ezzel a lépéssel milliárdokkal tudja csökkenteni az éves kiadásai – vélik elemzők. A Kopint-Datorg kalkulációi szerint – feltételezve, hogy a teljes hitelállomány 60 százalékára vették igénybe az adókedvezményt – tavaly 2,5 milliárd forint személyi jövedelemadó nem folyt be a költségvetésbe. Ez az összeg azonban 2010-re – a rendelkezések változatlanul hagyását feltételezve – 30 milliárd forintra emelkedne.

Banki szakértők régóta hangoztatják, a kamatkedvezmény túlzó mértékű, s elsősorban a pénzeseket támogatja. Így bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy nominálértékben kevesebbet fizet az ügyfél, mint amennyi hitelt felvett lakásvásárlásához.


Forrás: Népszava

Ajánlott videó

Olvasói sztorik