Belföld

Középiskolások kedvenc írói, költői: első helyen Petőfi

Petőfi Sándor a legkedveltebb magyar költő a 10-12. évfolyamos középiskolások körében, a diákok második helyen Ady Endrét említették, míg a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjére József Attila került - tartalmazza a Felvételi Információs Szolgálat MTI-hez eljuttatott felmérése.

Az országos, nagymintán készült, nem reprezentatív felmérés során 414 iskolában több mint 26 ezer diákot kérdeztek meg. A kérdőívet kitöltők 86 százaléka legalább egy költőt vagy írót megjelölt kedvenceként.

A tanulók 55 százaléka említette kedvelt szerzőjeként Petőfit, Adyról ugyanezt a diákok 38 százaléka mondta. József Attila 24 százalékot ért el. A diákok negyedik helyre sorolták Arany Jánost (21 százalék), akit Radnóti Miklós, Jókai Mór követett. A Himnusz szerzője Kölcsey Ferenc a hetedik lett. Az első tízbe bekerült Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Móricz Zsigmond.

A Nobel-díjas Kertész Imre a tizennyolcadik, de ott van húszas listán Márai Sándor, Rejtő Jenő is. A külföldi írók közül leggyakrabban Shakespeare, Tolkien, Poe és King nevét jelölték meg a tanulók.

a kedvenc szépirodalmi művek közül első helyre a Rómeó és Júlia került a diákok rangsorában, amelyet a tanulók 19 százaléka említett. Shakespeare klasszikusa után a tanulók az Egri csillagokat, Az ember tragédiáját és Bánk bánt említették legkedvesebb olvasmányaik között. A tízes toplistán szerepel még az Aranyember Jókaitól, Molnár Ferenc műve, a Pál utcai fiúk.

Felkerült a listára A kőszívű ember fiai, a Toldi és a Himnusz is. A középiskolások a nem hivatalosan kötelező olvasmányok közül egyedül Tolkien a Gyűrűk ura című könyvét említették. Ugyanakkor a felvételizni szándékozó középiskolások 39 százaléka egyetlen szépirodalmi alkotást sem említett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.