Belföld

Beszéljünk a kábítószerekről! – magyar droghelyzet számokban

A rendőrség nyilvántartása szerint tavaly 17-en haltak meg az országban kábítószer-túladagolás következtében - mondta Fehér Zoltán, az ORFK bűnmegelőzési osztályának szakreferense az MTI-nek a csütörtöki kábítószer-ellenes világnap alkalmából.

Tavaly 4775 visszaélés kábítószerrel bűncselekményt regisztrált a rendőrség és 4370 elkövetővel szemben indult eljárás – közölte a szakreferens. Fehér Zoltán szerint az esetek 75-78 százalékában fogyasztás vagy kábítószer csekély mennyiségben való birtoklása miatt fogták el az elkövetőket. Kiemelte, hogy a rendőrség elsődleges célja a kábítószer-terjesztők, nem pedig a fogyasztók felkutatása.

Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) helyettes államtitkára elmondta: becsült adatok szerint 300-400 ezer embert próbált már ki kábítószert Magyarországon, a drogfüggők száma pedig 5-10 ezer főre tehető. Az illegális drogfogyasztók száma a férfiak és nők között is a 18-20 év közöttieknél a legmagasabb, 80 százalékuk marihuánát használ.

A marihuánát fogyasztó fiatalok általában 14-16 éves korban próbálják ki először a szert – tette hozzá. Mint mondta, országosan a 16 éves középiskolások mintegy 20 százaléka próbált már ki valamilyen illegális szert, Budapesten minden harmadik. A fővároson kívül Miskolc, Pécs, Szeged, Dunaújváros tartozik a kábítószer-probléma által leginkább érintett városok közé.

Szólt arról is, hogy tavaly az egészségügyi intézményrendszerben több mint 8000 illegális szerhasználó vett részt kezelésen, 60 százalékuk az opiátszármazékok fogyasztói közül került ki. Az opiátszármazékok után a legnépszerűbb szer az amfetamin és a kannabisz, kokaint csak kevesen használnak.

Kitért arra, hogy a büntető törvénykönyv módosításával lehetővé vált a büntetőútról való elterelés, az ebben felvilágosító-megelőző szolgáltatást nyújtó intézményeknek meghirdetett idei 150 millió forintos pályázatra eddig 30-35 szervezet jelentkezett. A szervezetek folyamatosan jelentkezhetnek a szolgáltatás végzésére, a nyertes pályázók névsorát negyedévente jelenteti meg a minisztérium.

Topolánszky Ákos elmondta: az elterelést az utóbbi években egyre kevesebben, tavaly 6-700-an vették igénybe, de a büntető törvénykönyv módosítása következtében ez a szám várhatóan 3-4-szeresére fog nőni a jövőben.

Június 26-át 1987-ben nyilvánította kábítószer-ellenes világnappá az ENSZ abból az alaklomból, hogy akkor a nemzetközi illegális drogkereskedelem ellen rendezett konferencián a résztvevő országok képviselői deklarációt fogadtak el. Azóta minden évben külön témával foglalkoznak a kábítószer-ellenes világnapon, amelynek idei jelmondata: “Beszéljünk a kábítószerekről!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik