Belföld

A Moody’s negatív figyelőlistára helyezte az FHB-t

admin

2003. 06. 24. 10:16

A várható privatizációra hivatkozva leminősítést valószínűsítő figyelőlistára helyezte hétfőn a Földhitel- és Jelzálogbankot (FHB) a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő.

A Londonban kiadott jelentés szerint az intézkedés az
A2/P-1-es hosszú- és rövid távú betéti besorolást, valamint a fedezettel kibocsátott kötvények A1 szintű osztályzatát érinti. A bank D mínusz pénzügyierő-besorolását a cég megerősítette.

Az indoklás szerint az FHB jelenlegi, A2-es szintű hosszú futamú betéti besorolása, amely egy osztattal rosszabb a szuverén magyar adósi osztályzatnál (A1), tükröz némi bizonytalanságot a tervezett privatizáció módjával kapcsolatban. A Moody’s szerint a bank magánosítása várhatóan negatívan érinti majd a besorolásokat, mivel az új tulajdonosi struktúra és támogatási mechanizmus valószínűleg gyengébb lesz a mostaninál, amelyet az állami tulajdonosi háttér határoz meg.

A hitelminősítő szerint a magyar államnak a privatizáció során is fontos szerepet kellene játszania az FHB hosszú távú életképességének fenntartásában, mivel a bank az állami lakáspolitika végrehajtásának kulcseleme. Az FHB-t a Moody’s tavaly decemberben minősítette fel egy fokozattal jelenlegi besorolásaira, azzal az öt másik magyar bankkal együtt, amelyek betéti besorolásait a szuverén magyar adósi osztályzat novemberi emelése után helyezte pozitív figyelőlistára.

A bankok felminősítést valószínűsítő felülvizsgálatát a nemzetközi hitelminősítő november 12-én jelentette be, miután a cég aznap a helyi valutában jegyzett szuverén adósságok szintjére minősítette fel nyolc kelet-európai EU-tagjelölt devizaadósságának és devizakötvényeinek besorolását az euró-konvergenciára hivatkozva.

Magyarország összevont adósi minősítése ezzel az addigi A3-ról két fokozattal A1-re javult (ez más hitelminősítők besorolási gyakorlatában A mínuszról A pluszra történő felminősítéssel egyenértékű). A Moody’s értékelése nem jelent leminősítést, csak figyelmeztetést, hogy amennyiben az új tulajdonosi struktúra bizonytalanságot hordoz, a minősítés romolna – mondta az Econews hírügynökségnek Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója. A bank első félévi adózott profitja meghaladja az 1 milliárd forintot, ami mutatja, hogy nem a bank működésével van baj. Gyuris szerint természetes, hogy a hitelminősítők a privatizációs eseményre felhívják a befektetők figyelmét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.