Belföld

A Moody’s negatív figyelőlistára helyezte az FHB-t

A várható privatizációra hivatkozva leminősítést valószínűsítő figyelőlistára helyezte hétfőn a Földhitel- és Jelzálogbankot (FHB) a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő.

A Londonban kiadott jelentés szerint az intézkedés az
A2/P-1-es hosszú- és rövid távú betéti besorolást, valamint a fedezettel kibocsátott kötvények A1 szintű osztályzatát érinti. A bank D mínusz pénzügyierő-besorolását a cég megerősítette.

Az indoklás szerint az FHB jelenlegi, A2-es szintű hosszú futamú betéti besorolása, amely egy osztattal rosszabb a szuverén magyar adósi osztályzatnál (A1), tükröz némi bizonytalanságot a tervezett privatizáció módjával kapcsolatban. A Moody’s szerint a bank magánosítása várhatóan negatívan érinti majd a besorolásokat, mivel az új tulajdonosi struktúra és támogatási mechanizmus valószínűleg gyengébb lesz a mostaninál, amelyet az állami tulajdonosi háttér határoz meg.

A hitelminősítő szerint a magyar államnak a privatizáció során is fontos szerepet kellene játszania az FHB hosszú távú életképességének fenntartásában, mivel a bank az állami lakáspolitika végrehajtásának kulcseleme. Az FHB-t a Moody’s tavaly decemberben minősítette fel egy fokozattal jelenlegi besorolásaira, azzal az öt másik magyar bankkal együtt, amelyek betéti besorolásait a szuverén magyar adósi osztályzat novemberi emelése után helyezte pozitív figyelőlistára.

A bankok felminősítést valószínűsítő felülvizsgálatát a nemzetközi hitelminősítő november 12-én jelentette be, miután a cég aznap a helyi valutában jegyzett szuverén adósságok szintjére minősítette fel nyolc kelet-európai EU-tagjelölt devizaadósságának és devizakötvényeinek besorolását az euró-konvergenciára hivatkozva.

Magyarország összevont adósi minősítése ezzel az addigi A3-ról két fokozattal A1-re javult (ez más hitelminősítők besorolási gyakorlatában A mínuszról A pluszra történő felminősítéssel egyenértékű). A Moody’s értékelése nem jelent leminősítést, csak figyelmeztetést, hogy amennyiben az új tulajdonosi struktúra bizonytalanságot hordoz, a minősítés romolna – mondta az Econews hírügynökségnek Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója. A bank első félévi adózott profitja meghaladja az 1 milliárd forintot, ami mutatja, hogy nem a bank működésével van baj. Gyuris szerint természetes, hogy a hitelminősítők a privatizációs eseményre felhívják a befektetők figyelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik